Recordaantal passagiers op Nederlandse vliegvelden

Luchtvaart Door de sterke groei van het aantal vliegbewegingen zit Schiphol al bijna op het maximaal toegestane aantal starts en landingen.

Foto ANP

Nederlandse luchthavens hebben hun passagiersaantallen vorig jaar tot recordhoogtes zien stijgen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de Schiphol Group.

Luchthaven Schiphol noteerde met 63,6 miljoen passagiers een stijging van 9,1 procent. Ook op de vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam werden de passagiersrecords verbroken. Eindhoven Airport verwelkomde 4,7 miljoen passagiers (9,3 procent groei) in het jaar waarin het zelfs nog een aantal weken gesloten was vanwege de aanleg van een nieuwe landingsbaan. Met 1,2 miljoen passagiers was de groei op Rotterdam The Hague Airport 0,2 procent.

Ook het vrachtverkeer nam op Schiphol toe ten opzichte van 2015; er werd met 1,7 miljoen ton 1,8 procent meer vracht vervoerd.

De groei van het aantal passagiers baart Schiphol-directeur Jos Nijhuis zorgen. In het Financieele Dagblad pleitte hij maandag voor meer beveiliging. Volgens Nijhuis zouden er „vier- tot vijfhonderd” marechaussees extra nodig zijn om Schiphol veilig te houden, bovenop de 1.800 reeds bestaande fte’s.

Het verzoek van Schiphol vindt voorlopig geen gehoor. De luchthaven moet komend jaar toe kunnen met de 135 extra marechaussees die het kabinet al heeft toegezegd, vinden het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA.

De marechaussee zelf stelt vast dat de menskracht niet is meegegroeid met de taken, maar wil voorlopig geen aantallen van benodigde nieuwe manschappen noemen.

De wettelijk toegestane groei op Schiphol nadert ondertussen de grens. Het aantal vliegtuigen starts en landingen steeg vorig jaar met ruim 6 procent tot 479.000.

Doordat de luchthaven niet verder mag groeien dan 500.000 vliegtuigbewegingen in 2020, zijn maatschappijen in een onderlinge strijd verwikkeld om uit voorzorg slots binnen te halen - de nog beschikbare tijdvakken om vliegtuigen te laten opstijgen en landen. Dit is een belangrijke veroorzaker van het hogere aantal passagiers. Naar verwachting wordt de limiet al volgend jaar gehaald. Een andere oorzaak van de groei is de algehele toename van het aantal reizigers in het Schengengebied (17 procent).