‘Ook moslimmeisjes moeten gemengd zwemmen’

Europees hof voor de rechten van de mens Het Europees Hof vindt het bevorderlijk voor de integratie van de moslimmeisjes als ze wel gemengd schoolzwemmen.

Scholen in Nederland mogen gescheiden zwemmen invoeren.
Scholen in Nederland mogen gescheiden zwemmen invoeren. Foto David van Dam

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dinsdag een belangrijk signaal afgegeven in de discussie over de integratie van minderheden. Het Hof bepaalde unaniem dat de ouders van twee moslimmeisjes in het Zwitserse Bazel hun dochters moeten laten meedoen aan het in Zwitserland verplichte gemengde schoolzwemmen.

De zeven rechters in Straatsburg erkennen dat met het vonnis de vrijheid van godsdienst in het geding is. Maar, zeggen ze ook, het recht op vrije godsdienst wordt niet terzijde geschoven en het belang van integratie van de kinderen door activiteiten als schoolzwemmen weegt zwaarder.

De uitspraak, die waarschijnlijk repercussies heeft voor soortgelijke geschillen elders in Europa, komt in een zaak die de ouders van Turkse afkomst in 2012 na een lange discussie hadden aangespannen tegen de Zwitserse autoriteiten. Ze volhardden in hun weigering hun jonge dochters te laten deelnemen aan gemengd schoolzwemmen, ook nadat de school hen had toegezegd dat de meisjes lichaambedekkende burkini’s mochten dragen en zich konden omkleden in ruimtes waar geen jongens aanwezig zijn.

Boete

In 2010 kregen de ouders een boete van omgerekend 1.300 euro. Ook door Zwitserse rechters werden ze in het ongelijk gesteld, waarna ze uiteindelijk aanklopten bij het Europees Hof. Er bestaat nog een mogelijkheid in beroep te gaan.

Volgens de Zwitserse wet is schoolzwemmen in het belang van het onderwijs van het kind en essentieel voor de maatschappelijke integratie. Het Hof in Straatsburg onderstreepte dinsdag die argumentatie. „Het belang van kinderen in meedoen aan gemengd zwemmen ligt niet alleen in het leren zwemmen, maar vooral in het meedoen aan een activiteit met alle andere leerlingen, zonder uitzondering op basis van afkomst van het kind of de religieuze of filosofische overtuigingen van zijn ouders”, staat in de toelichting.

Soortgelijke kwesties spelen al langer in Zwitserland en elders in Europa. Vorig jaar schortte de gemeente Bazel de aanvraag op voor het staatsburgerschap van een islamitisch gezin omdat twee broers weigerden de hand te schudden van een lerares. In 2013 bepaalde een rechter in Duitsland dat een 13-jarig meisjes mee moest doen aan schoolzwemmen, maar dat ze wel een burkini mocht dragen.