Nieuwe baan

Vendrik ruilt baan voor het leven bij Rekenkamer in voor positie bij Triodos

Kees Vendrik gaat bankieren.
Kees Vendrik gaat bankieren. Foto Rene Verleg

Kees Vendrik, vice-voorzitter bij de Algemene Rekenkamer en voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks, wordt hoofdeconoom bij Triodos Bank.

De functie is speciaal gecreëerd bij de bank die zich profileert met duurzaam bankieren. De expansie van het bank, de steeds complexere financiële wereld en duurzaamheidsvraagstukken noopten tot de creactie van de functie, aldus de bank.

De hoofdeconoom moet „de stem van Triodos laten klinken in de sector, tijdens debatten, en trends kunnen duiden” en deze weer kunnen terugkoppelen naar de organisatie, lichtte een woordvoerster van de bank dinsdag toe.

Vendrik was twaalf jaar Tweede Kamerlid voor GroenLinks en gold als een van de steunpilaren van voormalig partijleider Femke Halsema. Vendrik en Halsema kenden elkaar al van hun tijd bij het Amsterdamse politiek-cultureel centrum De Balie. Als Kamerlid was hij onder meer woordvoerder financiën. In 2010 verliet Vendrik de Kamer, maar bleef voor GroenLinks op de achtergrond actief. Op 15 maart 2011 werd hij lid van de Algemene Rekenkamer. Leden van de Rekenkamer worden in principe voor het leven benoemd of tot hun 70ste. Vendrik heeft zijn ontslag ingediend bij koning Willem-Alexander.

„Aan al het goede komt een eind. Helaas vertrekt onze goede collega na zes jaar gepassioneerde inzet”, reageerden Vendriks twee medeleden bij de Algemene Rekenkamer dinsdag in een verklaring. Arno Visser en Francine Giskes roemden Vendrik voor zijn „gepassioneerde” inzet en de belangrijke rol die hij heeft gespeeld bij de vernieuwing van de Rekenkamer. Vendrik begint op 1 april bij Triodos. Wat Vendrik, die direct zal rapporteren aan de raad van bestuur van Triodos, gaat verdienen, is niet bekend.