‘Marokko verbiedt productie en verkoop boerka’

Veiligheidsoverwegingen zouden ten grondslag liggen aan het nog niet officieel afgekondigde verbod.

Foto ANP

Marokko heeft de verkoop en productie van boerka’s verboden. Dat meldt persbureau AFP op basis van diverse Marokkaanse media.
De Marokkaanse regering heeft het verbod nog niet officieel afgekondigd, maar op sociale media circuleert wel een document dat winkeliers opdraagt hun boerka’s uit de handel te nemen. Daarin staat dat kooplieden 48 uur hebben om zich van hun boerkavoorraad te ontdoen, voor deze in beslag wordt genomen.

De regering zou het verbod hebben doorgevoerd uit veiligheidsoverwegingen. Volgens de Marokkaanse pers gebruiken misdadigers de boerka regelmatig als vermomming bij het plegen van hun misdrijven.

Tegenover de Marokkaanse nieuwssite Le360 zou een hooggeplaatste ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken het verbod hebben bevestigd:

“We hebben de maatregel genomen om de import, vervaardiging en verkoop van boerka’s te verbieden in alle steden en dorpen van het koninkrijk.”

Niqaab

In sommige wijken van Casablanca heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken volgens de nieuwssite Media24 maandag zijn ambtenaren opgedragen lokale winkeliers in te lichten over het verbod. In de steden Taroudant en Ouislane zouden boerkaverkopers hetzelfde te horen hebben gekregen.

De meeste Marokkaanse vrouwen die hun lichaam bedekken, dragen een hoofddoek. Koning Mohammed VI is een voorstander van een gematigde vorm van de islam. De overwegend salafistische minderheid die wel een bedekkend gewaad draagt, woont vooral in het conservatieve noorden van het Noord-Afrikaanse land. Deze vrouwen kiezen meestal voor de niqaab. Die laat alleen de ogen onbedekt, in tegenstelling tot de boerka, die het volledige gezicht van de draagster afschermt.