Madrid dé favoriet van internationale studenten

Spanje

De Spaanse hoofdstad is dé favoriete Erasmusstad. Dat kwam naar voren uit een recente internetpeiling onder internationale studenten.

De uitkomst is niet verbazingwekkend. Met veertigduizend Europese studenten per jaar, volgens cijfers van de Europese Commissie, is Spanje één van de populairste bestemmingen voor studenten. Naast opleidingen in Madrid zijn die in universiteitssteden als Valencia, Granada, Sevilla en Salamanca geliefd.

Maar de Spanjaarden maken zelf ook graag gebruik van de Europese studiebeurs. Zo’n 3 miljoen Spaanse studenten volgden de afgelopen dertig jaar een opleiding in een ander Europees land.

De Nederlander Simon van den Dries volgde in 1992 en 1993 een opleiding over de economie van Latijns-Amerika aan de Universidad Complutense van Madrid. „Ik voelde me toen wel een beetje een pionier. Alles stond nog in de kinderschoenen”, zegt hij nu, terugkijkend. „Ik koos vooral voor Spanje om mijn Spaans te verbeteren. Dat is zeker gelukt. Achteraf was vooral de ervaring om in het buitenland te studeren en te leven belangrijk.”

De nieuwe Spaanse regering heeft afgelopen december een plan gelanceerd voor een soort ‘nationaal’ Erasmusprogramma voor studenten tussen de veertien en achttien jaar. Tieners moeten de mogelijkheid krijgen een jaar lang de middelbare school te volgen in een andere Spaanse stad dan die van hun eigen school.