Recensie

Recensie

Lekker UV-selfies maken om te checken of je huid verouderd is

    • Charlotte van ’t Wout

We weten allemaal dat het beter voor je huid en gezondheid is als je jezelf insmeert in de zon. Veel dagcrèmes hebben ook een UV-filter, omdat UVA-straling je huid zelfs op een grauwe dag nog kan beschadigen. Maar in hoeverre je huid nu al beschadigd is – of hoe vaak je je moet insmeren – blijft voor de meeste mensen gokken: beschadiging van de huid zie je alleen met een speciale camera voor ultraviolette straling. Die maakt zwart-witte foto’s: wit waar UV-straling komt, zwart waar de straling niet komt. Dus zou je je hoofd compleet met zonnebrandcrème insmeren, zie je een zwart koppie op de foto. Ook is met een UV-camera beschadiging en veroudering van de huid te zien. Op crowdfundingsite Kickstarter staat nu een goedkope en toegankelijke versie van zo’n UV-camera: Nurugo Smart UV is een klein opzetstukje dat je op je smartphone klikt. Je kunt daarmee zelf UV-selfies maken, en zo (nu nog onzichtbare) vlekken in de huid zien of bekijken in hoeverre je huid al verouderd is. En dus beginnen met smeren.