Recensie

Recensie

Lekker UV-selfies maken om te checken of je huid verouderd is

We weten allemaal dat het beter voor je huid en gezondheid is als je jezelf insmeert in de zon. Veel dagcrèmes hebben ook een UV-filter, omdat UVA-straling je huid zelfs op een grauwe dag nog kan beschadigen. Maar in hoeverre je huid nu al beschadigd is – of hoe vaak je je moet insmeren – blijft voor de meeste mensen gokken: beschadiging van de huid zie je alleen met een speciale camera voor ultraviolette straling. Die maakt zwart-witte foto’s: wit waar UV-straling komt, zwart waar de straling niet komt. Dus zou je je hoofd compleet met zonnebrandcrème insmeren, zie je een zwart koppie op de foto. Ook is met een UV-camera beschadiging en veroudering van de huid te zien. Op crowdfundingsite Kickstarter staat nu een goedkope en toegankelijke versie van zo’n UV-camera: Nurugo Smart UV is een klein opzetstukje dat je op je smartphone klikt. Je kunt daarmee zelf UV-selfies maken, en zo (nu nog onzichtbare) vlekken in de huid zien of bekijken in hoeverre je huid al verouderd is. En dus beginnen met smeren.