Kloosterleven op video

Een echte nonnenvlog mag het dan niet zijn, de bewoonsters van de Vlaamse priorij Bethanië hebben sinds kort wel een andere manier gevonden om ervoor te zorgen dat mensen hen ‘beluisteren, zien, ja, ontmoeten!’, zoals ze het zelf noemen. Want hoe maak je de gesloten wereld van een klooster wat opener voor de buitenwereld? En dan vooral: voor de jongere generaties? Met video, besloten zuster Myriam, priorin Hannah, zuster Bénédicte, zuster Laurentia, zuster Ria, zuster Isabel en zuster Rafaël. Dus huurden de zeven een cameraploeg in die verslag kwam doen van het leven op de landerijen in Loppem, niet ver van Brugge, en begonnen een YouTube-kanaal.

Nu kunnen we zien hoe de vrouwen samen scrabble spelen, de was doen en de krant lezen, of rondlopen over het terrein, met op de achtergrond muziek en bespiegelingen (‘Op zich is ons leven niet nuttig, maar ik denk dat alle dingen die het leven zin geven niet nuttig zijn’).

De eerste video is al zesduizend keer bekeken – niet slecht voor een klooster met zeven bewoners. (nrch.nl/5k2n)