Integratie

Europees Mensenrechtenhof: islamitische meisjes moeten op gemengde zwemles

Islamitische ouders kunnen worden verplicht om hun kinderen naar gemengde zwemles te sturen. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dinsdag bepaald bij een slepende zaak tussen Zwitserland en twee Turks-Zwitserse individuen. De families eisten uit religieuze overwegingen vrijstelling voor hun tienerdochters om mee te doen aan de gemengde zwemlessen. Het Europese Hof erkent dat de verplichting om daar wel aan mee te doen inbreuk maakt op de vrijheid van godsdienst. Maar die inbreuk weegt volgens het hof niet op tegen het recht van de autoriteiten om „het volle schoolprogramma uit te voeren” en daarmee te zorgen voor een „volledige integratie” van kinderen in de maatschappij (AFP).