Geen krant liet de 1 miljoen ‘Erasmusbaby’s onvermeld

Frankrijk

Van de 3,3 miljoen studenten die sinds 1987 van ‘Erasmus’ hebben geprofiteerd, kwamen er ruim 600.000 uit Frankrijk. Met Spanje en Duitsland behoort Frankrijk bovendien tot de populairste bestemmingen voor het uitwisselingsprogramma. Het dertigjarig bestaan wordt er dan ook opvallend groot gevierd: tot eind dit jaar zijn overal in het land evenementen en dagblad Le Monde maakte een speciale bijlage. Terwijl het enthousiasme voor de EU ook in Frankrijk tot een dieptepunt is gedaald, is Erasmus onbetwist „een Europees succes”, schreef de krant.

Dat volgens een peiling van TNS-Sofres 73 procent van de Fransen bekend is met het Erasmus-programma, is zal voor een groot deel te danken zijn aan de populaire film L’Auberge espagnole uit 2002. Daarin komt direct een niet onbelangrijk neveneffect aan de orde: de vele liefdesrelaties die op vreemde bodem ontloken tussen onderdanen van verschillende EU-lidstaten. Volgens het Erasmus-agentschap vindt een op de vier deelnemers aan het programma zijn levenspartner tijdens stage of studie in het buitenland. Dat in dertig jaar naar schatting een miljoen ‘Erasmus-baby’s’ zijn geboren, liet geen Franse krant onvermeld. Zo creëert de EU, zeggen deelnemers aan het programma, „echte Europese burgers”.

Of dat helpt tegen de euroscepsis, is de vraag. De jeugdleider van het eurokritische Front National liet maandag in een persbericht weten dat de EU te veel krediet krijgt voor Erasmus omdat intellectuelen „al sinds de Middeleeuwen (…) in bibliotheken en universiteiten hun kennis delen”.