Hof: integratie belangrijker dan godsdienstvrijheid

In een zaak om moslimouders die weigerden hun dochters naar gemengd zwemmen te laten gaan, oordeelde het Europees Hof dat integratie zwaarder weegt dan godsdienstvrijheid.

Een meisje krijgt zwemles.
Een meisje krijgt zwemles. Foto ANP

Zwitserland mag ouders van moslimmeisjes verplichten hun dochter naar het gemengd schoolzwemmen te sturen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dat dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen door moslimouders die weigerden hun kinderen naar zwemles te laten gaan.

Het hof erkent dat met de bepaling de vrijheid van godsdienst in het geding komt, zoals de ouders betoogden, maar zegt dat het geen schending van dat recht is. In een verklaring stelt het instituut dat het integratieproces voor moslimkinderen dat gepaard gaat met activiteiten als schoolzwemmen zwaarder weegt:

“Het belang van kinderen in het meedoen aan gemengd zwemmen ligt niet alleen in het leren zwemmen, maar vooral in het meedoen aan een activiteit met alle andere leerlingen, met geen uitzondering op basis van afkomst van het kind of de religieuze of filosofische overtuigingen van zijn ouders.”

Verstrekkende gevolgen

Volgens NRC-redacteur Marc Leijendekker kan de uitspraak van het Hof verstrekkende gevolgen hebben voor soortgelijke zaken in de EU, niet alleen wat betreft gemengd zwemmen.

“Het is een discussie die vaak speelt: de godsdienstvrijheid tegenover sociale integratie. De Europese rechter heeft nu bepaald dat het laatste belangrijker is dan het eerste.”

Dat is, aldus Leijendekker, zeer opvallend. Ook Caroline de Gruyter, Europees correspondent voor NRC, deelt die mening. “Wat je nu waarschijnlijk gaat zien, is dat er de komende jaren meer van dit soort cases gaan komen, dat mensen de uitspraak gaan testen om te zien of het stand houdt.”

Volgens De Gruyter komen vergelijkbare juridische geschillen, over mensenrechten en godsdienstvrijheid, de laatste jaren steeds vaker voor in Europa. Mensen proberen met dit soort zaken te kijken hoe ver bepaalde rechten reiken. De Gruyter: “Denk bijvoorbeeld aan de discussie rond de boerka.”