Duitsland: scherpere maatregelen tegen uitgeprocedeerde asielzoekers

De maatregelen komen in reactie op de aanslag in Berlijn. Zo moeten uitgeprocedeerde asielzoekers voor uitzetting langer vast kunnen zitten.

Minister Heiko Maas (l, Justitie) en Thomas de Maiziere (r, Binnenlandse Zaken) maakten de maatregelen op een persconferentie bekend.
Minister Heiko Maas (l, Justitie) en Thomas de Maiziere (r, Binnenlandse Zaken) maakten de maatregelen op een persconferentie bekend. Foto Odd Andersen / AFP

Duitsland wil met strengere maatregelen uitgeprocedeerde asielzoekers en extremisten beter in de gaten houden. Dat meldt persbureau AP. De voorgenomen maatregelen houden onder meer in dat uitgeprocedeerde asielzoekers langer kunnen worden vastgehouden voordat ze worden uitgezet.

Ook wil Duitsland mensen die een potentieel gevaar vormen een enkelband om kunnen doen. Als landen niet meewerken met de heropname van asielzoekers wil Duitsland ze onder druk zetten, bijvoorbeeld door ontwikkelingshulp in te houden. Het moet ook mogelijk worden asielzoekers die over hun identiteit hebben gelogen een uitgaansverbod te geven.

Onze correspondent Juurd Eijsvoogel zegt te twijfelen of dit soort maatregelen in de praktijk geïmplementeerd kunnen worden:

“Detentie van asielzoekers is iets dat deelstaten moeten regelen. Dus als zij het oneens zijn met de plannen van de bondsregering, gebeurt het niet.”

Kerstmarkt

De voorstellen van de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie komen na de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn in december. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven en raakten er nog tientallen gewond.

De Tunesische dader Anis Amri vroeg in Duitsland asiel aan, maar dat werd afgewezen. Tunesië werkte echter niet mee aan zijn uitzetting. Ook stond Amri al tien maanden voor de aanslag op een lijst van potentiële terroristen, maar hij werd niet gearresteerd omdat hij geen concrete dreiging zou vormen. Hij gebruikte in totaal veertien verschillende identiteiten in Duitsland.

Lees ook: Duitsland wil de politie flink hervormen na Anis Amri

Na de aanslag kregen de Duitse politie en inlichtingendiensten veel kritiek te verduren. Duitsland kondigde aan de federale politie meer macht te willen geven. Berlijn trok 45 miljoen euro uit om de politie beter te bewapenen.