Duitsland plant reeks van maatregelen tegen uitgeprocedeerde asielzoekers

Duitsland wil met strengere maatregelen uitgeprocedeerde asielzoekers en extremisten beter in de gaten houden. Dat meldt persbureau AP. De voorgenomen maatregelen houden onder meer in dat uitgeprocedeerde asielzoekers langer kunnen worden vastgehouden voordat ze worden uitgezet.

Ook wil Duitsland mensen die een potentieel gevaar vormen een enkelband om kunnen doen. Als landen niet meewerken met de heropname van asielzoekers wil Duitsland ze onder druk zetten, bijvoorbeeld door ontwikkelingshulp in te houden. Het moet ook mogelijk worden asielzoekers die over hun identiteit hebben gelogen een uitgaansverbod te geven.

De vraag is of dit soort maatregelen in de praktijk geïmplementeerd kunnen worden. Detentie van asielzoekers is iets dat deelstaten beslissen. De voorstellen van de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie komen na de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn in december. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

De Tunesische dader Anis Amri vroeg in Duitsland asiel aan, maar dat werd afgewezen. Tunesië werkte niet mee aan zijn uitzetting. Ook stond Amri al tien maanden op een lijst van potentiële terroristen, maar hij werd niet gearresteerd omdat hij geen concrete dreiging zou vormen. Hij gebruikte in totaal veertien verschillende identiteiten in Duitsland.

Na de aanslag kregen de Duitse politie en inlichtingendiensten veel kritiek te verduren. Duitsland kondigde aan de federale politie meer macht te willen geven. Berlijn trok 45 miljoen euro uit om de politie beter te bewapenen. (NRC)