Abou Jahjah weg bij De Standaard na verdedigen aanslag Jeruzalem

Columnist Essayist Abou Jahjah noemde de aanslag op Israëlische soldaten een ‘verzetsdaad’. De Belgische krant De Standaard schrapte hierop zijn column.

De Belgische krant De Standaard stopt na drie jaar met de column van Dyab Abou Jahjah.

Dat heeft de krant maandag bekendgemaakt. Aanleiding is een Facebook-bericht van de Belgisch-Libanese schrijver, waarin hij de aanslag in Jeruzalem van zondag legitimeert. Bij de aanslag kwamen vier militairen om. Jahjah twitterde ook in het Engels: „Een aanval op soldaten in bezet gebied is geen terrorisme. Het is een verzetsdaad. #FreePalestine.”

Volgens de krant plaatst Abou Jahjah zich „buiten de grenzen van het publieke debat dat De Standaard op haar eigen platformen wil voeren”. De krant stelt verder: „Aan het brede debat zijn grenzen, en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid.”

Op Facebook schreef Dyab Abou Jahjah zondag na de aanslagen dat de bevrijding van Palestina ‘by any means necessary’ moet gebeuren. De krant: „Dat is een verwijzing naar Malcolm X. Vlak na een aanslag laat die zin helaas geen ruimte voor interpretatie, voorwaardelijkheid of broodnodig debat meer.”

De krant stelt dat eerdere columns van de hand van Abou Jahjah weliswaar „soms scherp op de wind voeren”, maar binnen de grenzen bleven. De tweet ging volgens De Standaard echter te ver.

In een reactie aan NRC laat Abou Jahjah zijn beweegredenen weten: „De aanslag is niet in Israël gepleegd, maar in Jeruzalem – in door Israël bezet gebied. Het is een verzetsdaad van het volk tegen het bezettingsleger. Dat is gewettigd, ook door de Veiligheidsraad. Zoals dat in Nederland en België geoorloofd was in de Tweede Wereldoorlog.”

‘Politieke druk’

Jahjah is verbaasd over de beslissing van De Standaard omdat de krant hem vlak ervoor nog om een artikel over de kwestie had gevraagd: „Dit komt niet van de redactie, maar van de eigenaar van de krant. Die is bezweken onder politieke druk.”

De columnist en schrijver zegt dat het opzeggen van de column ook een financiële slag is: „Ik ben een vader van twee kindjes, en dit was mijn belangrijkste bron van inkomsten.”

Vorig jaar leidde de aankondiging van een boek van Abou Jahjah bij De Bezige Bij tot ophef. Enkele andere schrijvers noemden Abou Jahjahs politieke ideeën „antisemitisch” en onverenigbaar met de geschiedenis van De Bezige Bij. Onder anderen Tommy Wieringa, Jessica Durlacher en Leon de Winter vertrokken daarom bij de uitgeverij.