6.833 vogelsoorten in één jaar

wereldrecord Vogelaar Arjan Dwarshuis zag in 2016 bijna 7.000 vogelsoorten. Daarmee is hij de nieuwe wereldkampioen vogelkijken.

De White-necked Picathartes (Witnekkaalkopkraai), gespot in Ghana.
De White-necked Picathartes (Witnekkaalkopkraai), gespot in Ghana. Foto Arjan Dwarshuis

‘Het is een tweestrijd: een jaar lang meer dan honderd vluchten maken én het wereldrecord vogels kijken halen”, zegt Arjan Dwarshuis (30). Op 30 december keerde de Amsterdamse vogelaar terug van zijn Biggest Year, een fenomeen onder vogelaars om zoveel mogelijk soorten af te vinken.

Dwarshuis bereikte tussen 2 januari en 30 december 2016 het aantal van 6.833 soorten, verspreid over 40 landen op alle continenten, behalve Antarctica. Het vorige record, uit 2015, stond op naam van de Amerikaan Noah Strycker met 6.042 soorten.

De zekerheid van determinatie is gegarandeerd door lokale gidsen en beeld- en/of geluidsmateriaal.

„Ik gebruik dit record om aandacht te vestigen op bedreigde vogels en natuurgebieden”, zegt Dwarshuis. Om zijn carbon footprint te vereffenen, volgt hij een CO2- neutraal programma. Ook ondersteunt hij met fundraising beschermingsprogramma’s van Vogelbescherming en BirdLife International, inmiddels 20.000 euro. Vogelaars die in derdewereldlanden bijzondere soorten willen zien, maken gebruik van lokale gidsen, net zoals Dwarshuis. Daarmee steunen zij de economie. Dwarshuis: „Een jaar vogels kijken is fysiek en mentaal zwaar. Ik keek elke dag vogels, van vroege ochtend tot ’s nachts. In Peru maakte ik een zware, steile tocht door de Andes om een unieke maar bedreigde vogel te zien, de Horned Guan, een kalkoenachtige.”

Zonder het „digitale milieu” is deze zoektocht onmogelijk: Facebook, Twitter, Instagram, apps en mobiele telefoon zijn onmisbaar om soorten door medevogelaars te laten checken.

Dwarshuis verbleef onder meer in de Verenigde Arabische Emiraten, Sri Lanka, Maleisië, Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Zuid-Amerika. In Peru noteerde hij in 24 dagen 1001 soorten. Zijn meest symbolische waarneming is die van de apenarend op de Filipijnen. Dit is een van de meest bedreigde soorten, waarvan er nog maar 100 paar leven in de regenwouden.

„Als de apenarend uitsterft, is dat een groot verlies”, aldus Dwarshuis. „Hij wordt beschermd door de Philippine Eagle Foundation.”

Van zijn tocht is een documentaire gemaakt, Arjan’s Biggest Year. Met observaties op mijn website en in de documentaire wil ik aandacht vragen voor onvervangbare vogels en hun leefgebieden.”

Arjan’s Biggest Year, 11/1, RTL Late Night. Inl: vogelbescherming.nl/arjan