Verhoevens ‘Elle’ verrast met twee Golden Globes

Golden Globes Paul Verhoevens ‘Elle’ en ‘La La Land’ wonnen gisteravond bij Hollywoods tweede prijzengala, dat zich keerde tegen Trump.

Actrice Isabelle Huppert en regisseur Paul Verhoeven met hun prijzen voor beste actrice en beste buitenlandse film.
Actrice Isabelle Huppert en regisseur Paul Verhoeven met hun prijzen voor beste actrice en beste buitenlandse film. Foto Robyn Beck

‘Elle’ van Paul Verhoeven heeft zondagavond verrassend twee Golden Globes gewonnen. De Franse actrice Isabelle Huppert won de prijs voor beste drama-actrice, Verhoeven voor beste buitenlandse film.

Minder verrassend was de zegetocht voor La La Land, die gisteravond in het Beverly Hills Hotel met een recordaantal van zeven Golden Globes naar huis ging.

Verhoeven zelf had vooraf een hard hoofd in zijn kansen. Zijn zwarte komedie Elle – over een zakenvrouw die een kat-en-muisspel speelt met haar verkrachter – zou gezien het Amerikaanse moralisme weinig kans maken. Elle, de Franse inzending voor de Oscars, haalde in december niet de shortlist voor de Oscars, tot ontsteltenis van de Amerikaanse filmpers. Verhoeven bedankte de 93 buitenlandse journalisten van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), die stemmen over de Globes, gisteren voor hun „ruimdenkendheid”.

De 42-jarige komiek en talkshowhost Jimmy Fallon presenteerde het gala van Hollywoods belangrijkste filmprijs na de Oscars: vrijdag sluiten de stembussen voor de Oscarnominaties. De Globes worden uitgereikt in de categorieën drama, musical/ komedie en televisieserie. Het gala wordt goed bekeken dankzij de informele sfeer: filmsterren zitten aan tafeltjes en worden royaal van drank voorzien, wat in combinatie met de losse presentatie vaak leidt tot grappige of licht gênante incidenten.

Schandalen bleven gisteravond uit, wel leefde Hollywoods elite zich uit in grappen over komend president Donald Trump. Hugh Laurie (beste tv-acteur in The Night Manager), stelde in zijn dankwoord dat de combinatie ‘Hollywood’, ‘foreign’ en ‘press’ voor Republikeinen zeer verdacht is. Meryl Streep, die de Cecil B. DeMille-oeuvreprijjs kreeg, keerde zich in haar speech tegen Trump zonder diens naam te noemen. Hard werd de toon overigens nooit: de goedmoedige Fallon was als gastheer een bewust contrast met de sarcastische Ricky Gervais, die het gala na 2010 driemaal presenteerde.

Grote winnaar was musical La La Land met zeven Golden Globes: naast beste musical/komedie beste regie en script (Damien Chazelle), beste acteur en actrice musical/komedie (Ryan Gosling en Emma Stone) en beste score en song. De liefde tussen een actrice en jazzpianist in Hollywood is een formidabele Oscarkandidaat: niets ontroert Hollywood immers meer dan Hollywood, zo bewezen de recente Oscarzeges van Argo en The Artist.

Trailer van ‘La La Land’. Lees verder na de video.

Maar The Academy staat onder druk dat narcisme te mengen met diversiteit, na twee jaar controverse over te weinig zwarte nominaties. Ook op dat punt gaven de Globes een voorbeeld met nominaties voor Hidden Figures, over zwarte, vrouwelijke wiskundigen bij de NASA, toneelbewerking Fences van acteur-regisseur Denzel Washington (beste bijrol Viola Davis) en met Moonlight, een lyrische blik op het leven van een zwarte homoseksueel die tot beste drama werd gekozen. Als outsider geldt rouwfilm Manchester by the Sea.

Prijzen voor zwarte makers waren er in de sectie televisie: twee Globes voor de serie Atlanta, en twee voor The People v. O.J. Simpson.

Netflix-serie The Crown, over koningin Elizabeth II, verdiende ook twee Globes.