Rooney evenaart historisch clubrecord van Sir Bobby

Voetbal

Wayne Rooney heeft zaterdag het clubrecord van sir Bobby Charlton bij Manchester United geëvenaard.

Wayne Rooney
Wayne Rooney Foto OLI SCARFF / AFP

Als Wayne Rooney dinsdag in de halve finale van de League Cup thuis tegen Hull City in actie komt, kan hij zijn 250ste doelpunt maken voor Manchester United. Daarmee zou hij het record van Sir Bobby Charlton verbreken. Met zijn doelpunt zaterdag, tegen Reading in de derde ronde van de FA Cup, bracht Rooney zijn clubtotaal op 249, evenveel als het clubicoon.

De recordgoal van Rooney leidde een wedstrijd in waarin Reading weinig had in te brengen. Het werd 4-0. Het leverde Rooney een staande ovatie op van het publiek.

Het record van de nu 79-jarige Charlton dateert al van 1973. Dat Rooney dit nu al evenaart, is uitzonderlijk. De aanvaller debuteerde in 2004 voor de club en is bovendien een stuk efficiënter dan Charlton. De 118-voudig international had er 543 wedstrijden voor nodig, terwijl Charlton in 758 wedstrijden tot zijn productie kwam. Na afloop van het duel zaterdag verklaarde Rooney bijzonder trots te zijn op zijn prestatie. „Ik had het mezelf nooit kunnen voorstellen toen ik bij deze club begon”, glunderde hij. „Deze club maakt een groot deel uit van mijn leven en ik ben vereerd om aan de zijde van Sir Bobby te staan.” De voetballer uit Croxteth wil het record graag deze week nog uit de boeken vegen. „Er wachten ons twee thuiswedstrijden deze week en hopelijk kan ik het in één van deze duels klaarspelen.”

Andermaal een record voor de ervaren spits. Twee jaar geleden brak de 31-jarige voetballer al een record van Charlton door topscorer aller tijden van de Engelse nationale ploeg te worden. Eerder dit seizoen kroonde Rooney zich tot Europees topscorer van de 'Red Devils'. Het is echter nog maar de vraag of de voormalige speler van Everton dinsdag de kans krijgt om het record van op zijn naam te krijgen. Zijn coach José Mourinho, met wie hij een moeizame relatie onderhoudt, maakt zich alvast geen zorgen: „Zijn grote dag komt nog wel. Het is enkel nog een kwestie van tijd wanneer het gebeurt. Zijn prestatie is best bijzonder. Iedereen weet wie Bobby Charlton is en wat hij betekent voor deze club.”

Met de 4-0 kwam voor Reading een einde aan het avontuur in de FA Cup. De club uit de Championship (tweede afdeling) wordt gecoacht door Jaap Stam. De roemruchte Nederlandse verdediger beleefde een weerzien met de club waarmee hij als speler drie keer de landstitel veroverde en de Champions League won. (NRC, ANP)