Reorganisatie regiokranten TMG ‘onaanvaardbaar’

Regionale dagbladen

De journalisten redacties van TMG’s regiokranten zijn boos op directie. Hoofdredacteur Paans kreeg de woede over zich heen.

Woede en onbegrip bij de journalisten van de regiokranten van de Telegraaf Media Groep (TMG). De redacties van het Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en De Gooi- en Eemlander zijn niet alleen geschokt over een ingrijpende reorganisatie. Ze zijn ook kritisch op hun hoofdredacteur. De reorganisatie die op de laatste dag van 2016 werd aangekondigd, kost een kwart van de 185 banen.

De negentien chefs van de kranten verwijten hun algemeen hoofdredacteur Arjan Paans (ex-NRC, ex-AD) dat hij zich te makkelijk heeft neergelegd bij de ontslagen. In een bericht aan de redactie, na de aankondiging, probeerde Paans hen een hart onder de riem te steken. Dat viel niet in goede aarde. De chefs hadden maandag een „pittig” gesprek met Paans, zegt hij zelf. Hij „begrijpt” de woede over het dreigende banenverlies, maar noemt het vervelend dat die zich nu op hem richt. „De directie stelt het budget vast. Het is onterecht om mij de reductie in de schoenen te schuiven.”

Eén van de plannen van TMG is om de redacties van de regionale kranten en De Telegraaf meer te laten samenwerken. Paans schreef een journalistiek plan, samen met hoofdredacteur Paul Jansen van De Telegraaf. In het plan, dat nog niet is gepubliceerd, beschrijven ze onder meer hoe zij kopij willen uitwisselen en hoe de nieuwsvoorziening in de regio beter kan worden gecoördineerd. Paans: „Nu hebben we bijvoorbeeld een heel mooi verhaal op de regiopagina’s van het Dagblad voor West-Friesland [een editie van het Noordhollands Dagblad]. Maar dat bereikt nu niet de andere lezers van het NHD.”

Vervreemden

De regionale redactieraad is bang dat de kranten die zij moeten maken heel erg gaan verschillen van de huidige. „Ik ben bang dat we lezers van ons vervreemden”, zegt Peter Schat, voorzitter van de redactieraad. De regioredacties nemen al jaren kopij over van De Telegraaf, maar, zegt Schat, zorgen er ook voor dat hun titels zich voldoende blijven onderscheiden van de landelijke krant. Met veel minder mensen wordt dat onderscheidend vermogen aangetast, aldus Schat. In 2004 hadden de kranten samen nog 450 journalisten; nu 185.

Hoofdredacteur Paans zegt dat hij begrip heeft voor het standpunt van de redactie. Hij zal zijn redacteuren niet hinderen als zij „via het vertegenwoordigd overleg” in verzet komen tegen de directie. Maar, zegt hij ook, het is belangrijk dat TMG gaat investeren in nieuwe initiatieven, zoals online video. „Dat kan het verdienmodel van de toekomst zijn.” Journalisten van de regionale kranten stelden eerder in reacties dat zij bang zijn dat hun titels worden opgeofferd voor de digitale videoplannen van TMG.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het verlies van een kwart van de journalistieke banen „onaanvaardbaar”. In de regiokranten schreef NVJ-secretaris Thomas Bruning eerder: „Het van kritische informatie voorzien van bij elkaar 2 miljoen lezers met 140 journalisten is een utopie. Zo’n grote reductie mag met het oog op voor ons land cruciale landelijke en lokale verkiezingen geen werkelijkheid worden.”

Deze dinsdag geeft de TMG-directie uitleg aan het personeel.

    • Jan Benjamin