Overstap

Raadslid VVD ‘met volle overtuiging’ op PVV-kandidatenlijst voor Tweede Kamer

Het doet heel eventjes pijn bij de VVD: de overstap van haar eigen fractievoorzitter uit de Haarlemse gemeenteraad naar de PVV. Rob de Jong (50) is de nummer 31 op de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart, zo werd vrijdag bekend. Hij verlaat per direct de VVD en de gemeenteraad van Haarlem. Zijn fractie wist van niets.

Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de VVD in de Tweede Kamer, reageerde via Twitter. Volgens hem maakte De Jong zijn transfer „nadat hij te licht was bevonden om voor de VVD mogelijk de Tweede Kamer in te gaan”. De Jong ontkende, ook via Twitter: „Ik heb niet meegedaan aan de VVD kandidaatstelling TK 2017: geen brief, geen gesprek, geen evaluatie en dus geen afwijzing.”

De Jong heeft wel een gesprek gehad met de regionale scoutingscommissie van de VVD. „Dat klopt”, zegt hij aan de telefoon, „maar die commissie kijkt veel breder naar wat je kunt betekenen voor de VVD. Als je met hen praat, betekent dat niet dat je kandidaat bent.”

Een woordvoerder van de VVD, niet Berghuis, zegt dat de regionale commissie moet kijken wie binnen de VVD voor welke taken ingezet kan worden. In de aanloop naar de verkiezingen betekent dat ook: een voorselectie maken voor de Tweede Kamer-kandidatenlijst. De Jong werd door de regionale commissie in Haarlem – anders dan andere lokale VVD’ers – niet voorgedragen voor gesprekken met het landelijke scoutingsapparaat.

De Jong kiest „met volle overtuiging” voor de PVV. „Een groot aantal ontwikkelingen in ons land vragen om een andere koers”, meldt hij. „Het falende immigratiebeleid, de zinloze overdracht van soevereiniteit aan de EU, maar bovenal het feit dat onze vrijheden steeds meer onder druk staan, hebben mij ertoe bewogen mijn koers te verleggen. Ik heb in de PVV een partij gevonden die meer recht doet aan mijn visie op Nederland.”