Film Elle van Paul Verhoeven wint twee Golden Globes - La La Land grote winnaar

La La Land was zoals verwacht een van de grote winnaars van de 74ste Golden Globe Awards. De muzikale film sleepte vannacht alle zeven nominaties binnen. Paul Verhoeven won twee prijzen met Elle.

Paul Verhoeven met zijn Golden Globe voor Elle
Paul Verhoeven met zijn Golden Globe voor Elle Foto EPA / Mike Nelson

Regisseur Paul Verhoeven is met zijn film Elle bekroond met twee Golden Globes. De film won in de categorie voor beste buitenlandse film en ook hoofdrolspeler Isabelle Huppert kreeg een Globe voor beste actrice in een dramafilm. La La Land was zoals verwacht een van de grote winnaars van de 74ste Golden Globe Awards. De muzikale film sleepte vannacht alle zeven nominaties binnen.

Elle is Verhoevens eerste Franstalige film. Elle gold als favoriet in deze categorie. In een reactie roemt de Amsterdamse regisseur zijn hoofdrolspeelster Isabelle Huppert.

“Het succes van de movie komt voor 80 procent van Huppert. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zó getalenteerd is. Zij is veel getalenteerder dan ik.”

Op een Oscar hoeft Verhoeven niet te rekenen, aangezien zijn film daar de shortlist niet eens haalde.

In NRC kreeg Elle vorig jaar drie ballen. Technisch briljant, maar ook een beetje saai, zo was het oordeel van recensent Peter de Bruijn.

Grote winnaar: La La Land

La La Land, een musical over twee wannabe sterren in Los Angeles, was de grote favoriet bij de prijsuitreiking in The Beverly Hilton. De film won Golden Globes voor beste musical of comedyfilm, beste regie, beste acteur in een musical of comedyfilm (Ryan Gosling), beste actrice in een musical of comedyfilm (Emma Stone), beste script, beste nummer en beste filmsoundtrack.

De opening van de Golden Globe Awards liet zien hoe hooggespannen verwachtingen waren rond La La Land. Het muzikale nummer met presentator Jimmy Fallon was er duidelijk door geïnspireerd.

Andere grote winnaars

De thriller The Night Manager van AMC verzilverde vannacht drie van de vier nominaties, die voor beste mannelijke (Hugh Laurie) en vrouwelijke bijrol (Olivia Colman) en beste acteur (Tom Hiddleston) Comedyserie Atlanta ontving de Globes voor beste televisieserie musical of comedy en acteur (Donald Glover).

Tot slot kreeg de dramaserie The Crown twee Globes in de categorie beste dramaserie en beste actrice in een dramaserie (Claire Foy).

Lees ook: Dit zijn de filmtrends van 2017

Onzichtbare Fallon bij politieke Globes

In tegenstelling tot voorgaande jaren leek de presentator van de Globes dit keer grotendeels onzichtbaar. Tijdens een van de eerste bijeenkomsten in 2017 van Hollywood-acteurs stond politiek hoger op de agenda dan lol schoppen.

The Tonight Show-host Fallon kon een grapje over het rampzalige Oudejaarsavond-optreden van Mariah Carey niet onderdrukken, toen bleek dat zijn teleprompter het niet deed.

Uiteraard maakte Fallon ook grappen over de verkiezingen en de aanstaande inauguratie van Donald Trump. Hij probeerde hiermee duidelijk critici tegemoet te komen die hem vorig jaar aanvielen toen hij de aanstaande president in zijn show door de haren aaide, maar het naliet kritische vragen te stellen.

Twitter avatar THR Hollywood Reporter Jimmy Fallon: “This is the #GoldenGlobes, one of the few places left where America still honors the popular vote” https://t.co/hvWMlQCAd9
Twitter avatar jackiedstrause Jackie Strause Tonight’s #GoldenGlobes ballots are being carefully tabulated “by Putin,” said host @jimmyfallon https://t.co/EhYubq7U51

Acteurs zoals Hugh Laurie en Meryl Streep lieten zich - minder humoristisch - uit over de politieke situatie in de Verenigde Staten.

Twitter avatar jeneps Jennifer Epstein Hugh Laurie jokes this is final Golden Globes: “I don’t mean to be gloomy but it has the words ‘Hollywood,’ ‘foreign’ and ‘press’ in it”

Lees hier de hele toespraak van Meryl Streep na.

Fallons imitatie van Afro-Amerikaanse komiek Chris Rock viel op Twitter ook niet zo in de smaak. In Hollywood, waar minderheden zich niet vertegenwoordigd voelen bij prijsuitreikingen (zie de ophef van #OscarsSoWhite van vorig jaar), ligt dit gevoelig. Al moet gezegd worden dat de Golden Globes over het algemeen diverser zijn dan de Oscars, omdat deze ook prijzen uitdeelt aan televisieproducties. Die duidelijk diverser zijn dan films.

Twitter avatar mashentertain Mash Entertainment Jimmy Fallon’s Chris Rock impressions is… uh, well…. https://t.co/VIj4niRcMt

Overzicht van de winnaars van de 74ste Golden Globe Awards

Beste dramafilm: Moonlight
Beste musical of comedyfilm: La La Land
Beste regie (film): Damien Chazelle, La La Land
Beste actrice dramafilm: Isabelle Huppert, Elle
Beste acteur dramafilm: Casey Affleck, Manchester by the Sea
Beste acteur in een musical of comedyfilm: Ryan Gosling, La La Land
Beste actrice in een musical of comedyfilm: Emma Stone, La La Land
Beste bijrol (film): Aaron Taylor-Johnson, Nocturnal Animals
Beste actrice (film): Viola Davis, Fences
Beste animatiefilm: Zootopia
Beste script: Damien Chazelle, La La Land
Beste soundtrack (film): Justin Hurwitz, La La Land
Beste originele nummer: La La Land
Beste dramaserie: The Crown, Netflix
Beste televisieserie musical of comedy: Atlanta, FX
Beste miniserie of televisiefilm: The People v. O.J. Simpson: American Crime Story (FX)
Beste buitenlandse film: Elle, Paul Verhoeven
Beste actrice in een dramaserie: Claire Foy, The Crown
Beste acteur (televisie): Billy Bob Thornton, Goliath
Beste acteur in een comedyserie of musical: Donald Glover, Atlanta
Beste actrice in een musical of comedy (televisie): Tracee Ellis Ross, Black-ish
Beste acteur in een miniserie of televisiefilm: Tom Hiddleston, The Night Manager
Beste actrice in een miniserie of televisiefilm: Sarah Paulson, The People v. O.J. Simpson: American Crime Story
Beste acteur in een bijrol voor een miniserie of televisiefilm: Hugh Laurie, The Night Manager
Beste in een bijrol voor een miniserie of televisiefilm: Olivia Colman, The Night Manager
Cecil B DeMille Lifetime Achievement Award: Meryl Streep