Recensie

Recensie

Hartstochtelijk romantische black metal

    • Peter van der Ploeg

Laster is een apart geval. Het Utrechtse trio maakt black metal met Nederlandse teksten, in een setting van beschonken drama en hartstochtelijke romantiek. Erg ambitieus, maar het werkt: op Ons Vrije Fatum, hun tweede album, mengen ze succesvol snoeiharde metal met een heerlijk melancholieke sfeer. Laster schakelt subtiel tussen furieuze uitbarstingen met snerpende krijszang en onstuimige gitaarpartijen, en zwijmelpop met koortjes vol benevelde, gezwollen teksten over het leven en de liefde. Ook met gast-instrumenten gaat de band voorzichtig overweg. Je hoort wel bongo’s, pulserende elektronica en zelfs een lome saxofoonsolo, maar niets is echt overdadig. Ons Vrije Fatum is een zeer theatraal en ambitieus album, maar geen wild experiment. Een minpunt is de vrij gruizige, nogal vermoeiende productie.