Ford en Fiat paaien Trump

Auto-industrie Trump heeft automakers aangevallen die in Mexico produceren. Ford en Fiat Chrysler zijn bereid tot stappen, BMW en GM niet.

Ford-werknemers in de fabriek in Michigan die wordt uitgebreid.
Ford-werknemers in de fabriek in Michigan die wordt uitgebreid. Foto Rebecca Cook/Reuters

Autoproducenten Ford en Fiat Chrysler lijken zich de commentaren van aankomend Amerikaans president Donald Trump aan te trekken en kondigden flinke investeringen in de Verenigde Staten aan. Maar niet alle concerns komen Trump tegemoet.

BMW liet de BBC weten „absoluut” gecommiteerd te zijn om een nieuwe fabriek in Mexico te openen. Ook General Motors, dat direct door Trump via Twitter werd aangesproken, heeft geen plannen om de productie van kleine auto's te verplaatsen. Dat zei bestuursvoorzitter Mary Barra, meldt AP.

Trump heeft het niet op met autoproducenten met (plannen voor) fabrieken in Mexico. Hij wil dat de productie (weer) in de VS plaatsvindt, anders volgen hoge importheffingen.

Ford blijkt gevoelig voor de dreigementen. Het autobedrijf schrapte vorige week de plannen voor het bouwen van een fabriek in Mexico à 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro). In plaats daarvan beloofde Ford een bestaande fabriek in Michigan uit te breiden, wat voor 700 nieuwe banen zorgt.

Maar die stap neemt Ford niet voor niets. Het concern rekent erop dat Trump de belastingen hervormt, zo tekende Bloomberg op uit de mond van Ford-topman Mark Fields. „Het klimaat voor bedrijven wordt gunstiger dankzij Donald Trump.” De Ford-topman zei te verwachten dat Trump voor gunstigere belastingvoorwaarden zorgt zodat Fords investeringsbeslissingen veranderen.

Fiat Chrysler gaat ook flink investeren in de VS en wil daarbij in twee van zijn productielocaties in totaal 2.000 extra banen scheppen. In de fabrieken moeten nieuwe modellen van Jeep worden geproduceerd. De productie van het type RAM verplaatst van Mexico naar de VS. Fiat Chrysler ontkent dat de stap te maken heeft met het beoogde beleid van Trump.