extreem weer

Tientallen doden in Europa door winterweer

Het strenge winterweer heeft de afgelopen dagen in Europa tot tientallen doden en duizenden ongelukken geleid. Verschillende steden kwamen zonder stroom of water te zitten en op meerdere luchthavens werden vluchten geannuleerd.

In Polen eiste de kou het leven van zeker tien mensen toen de temperatuur op sommige plekken daalde tot min 30. In Italië vroren acht mensen dood toen ze de nacht doorbrachten op straat of in onverwarmde gebouwen. In Bulgarije stierven twee migranten die in het barre weer de tocht vanuit Turkije naar Europa probeerden te maken. In Beieren trof de Duitse politie negentien migranten met onderkoelingsverschijnselen aan in een achtergelaten truck.

Bij verkeersongelukken op gladde en besneeuwde wegen in onder meer Duitsland en Frankrijk vonden verschillende mensen de dood. In Nederland kostte het winterweer aan één automobilist het leven toen hij in het Gelderse Ochten met zijn auto in een sloot terechtkwam. Het was een van ongeveer 450 ongevallen van het afgelopen weekend in Nederland.

In Italië, Turkije en Servië werden veerboten uit de vaart genomen en honderden vluchten in onder meer Bari en Istanbul werden geannuleerd. In Griekenland zijn vluchtelingenkampen ontruimd nadat het daar 15 graden vroor. (NRC)