Eurogezinde fractie Europees Parlement blokkeert overstap partij Beppe Grillo

De Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo is nu nog lid van de eurosceptische EFDD, maar wilde overstappen naar de ALDE.

Archieffoto uit 2014 van Beppe Grillo, die hier nog pleit voor een vertrek uit de eurozone.
Archieffoto uit 2014 van Beppe Grillo, die hier nog pleit voor een vertrek uit de eurozone. Foto Domenico Stinellis / AP

De verrassende overstap van de Vijfsterrenbeweging van de Italiaanse politicus annex komiek Beppe Grillo van de eurosceptische eurofractie EFDD naar de liberale ALDE is maandag toch niet doorgegaan. Hoewel 78,5 procent van de leden van Grillo’s partij vóór was, heeft de ALDE van Guy Verhofstadt het plan geblokkeerd. Dat heeft Grillo maandagavond op zijn website laten weten.

In Nederland zijn de VVD en D66 lid van de ALDE, die geleid wordt door de Belg Guy Verhofstadt. Laatstgenoemde zei maandag dat de ALDE en de Vijfsterrenbeweging op politiek vlak te weinig gemeen hadden om een vruchtbare samenwerking mogelijk te maken. Wel zei Verhofstadt te willen samenwerken met Grillo op de punten waarop de partijen het wél met elkaar eens zijn.

De Vijfsterrenbeweging richtte de EFDD in 2014 samen met de Britse UKIP van Nigel Farage op. Maandag stemde 15,8 procent van de partijleden om in die fractie te blijven. De Vijfsterrenbeweging bekleedt zeventien zetels in het Europees parlement.

Twitter avatar Mov5Stelle Movimento 5 Stelle Hanno votato 40.654 iscritti
Per il passaggio all’ALDE il 78,5% pari a 31.914 iscritti, 6.444 per l’EFDD, 2.296 per i non iscritti

Het is niet bekend of Grillo nu in de EFDD blijft of buiten een eurofractie verdergaat. De Vijfsterrenbeweging sprak ook met de Groenen / Europese Vrije Alliantie, een eurofractie waarvan GroenLinks en de Fryske Nasjonale Partij lid zijn. Die fractie wilde echter niet met Grillo samenwerken.

Verrassende wending

De switch die Grillo wilde maken naar de liberale ALDE was verrassend. Grillo heeft zich de afgelopen jaren geprofileerd als een anti-establishmentpoliticus, maar lonkte nu naar een zeer Europagezinde fractie. De ALDE is voor verdere integratie van de Europese Unie. Dit in tegenstelling tot de EFDD, die vooral de nadelen van de Unie benadrukte.

Grillo uitte eerder op de dag in een blogpost flinke kritiek op de UKIP. Onder meer de Brexit bewoog hem ertoe lidmaatschap van de EFDD te heroverwegen. Grillo vreest dat de huidige eurofractie waarvan zijn partij lid is weinig plannen voor de toekomst heeft en nog minder hard kan maken. Op zijn blog schreef Grillo een brief aan Farage:

Grillo zegt de weigering van de ALDE te betreuren. Hij had naar eigen zeggen gehoopt dat hij met de liberalen meer voor elkaar had kunnen boksen. De ALDE levert momenteel 68 europarlementariërs. Het is daarmee de op drie na grootste eurofractie. Met de zeventien zetels van de Vijfsterrenbeweging erbij was de ALDE de op twee na grootste fractie geweest met 85 volksvertegenwoordigers.

Grootste oppositiepartij

De Vijfsterrenbeweging werd in 2009 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste Italiaanse oppositiepartij. De partij stelt zich vaak populistisch op, maar past niet echt binnen één vaste politieke ideologie. De beweging richt zijn krachten vooral op het bekritiseren van corruptie en politieke misstanden.