Drukke vaarroute Bosporus voor derde dag dicht

De waterweg bleef dicht door hevige sneeuwval. Ook moest Turkish Airlines honderden vluchten annuleren.

Mensen in de sneeuw op het Taksimplein in Istanbul
Mensen in de sneeuw op het Taksimplein in Istanbul Foto Yasin Akgul / AFP

Voor de derde dag op rij werd maandag de vaarroute over de Turkse Bosporus lamgelegd vanwege zware sneeuwval. De waterweg is één van de drukste vaarroutes ter wereld. Ook dwong het weer Turkish Airlines om honderden vluchten te annuleren, zo meldt persbureau AFP.

Schepen mogen maandag niet doorvaren vanwege slecht zicht. De dagen ervoor voeren enkele schepen nog door. Behalve flinke sneeuwbuien waait het ook hard in het gebied dat het Europese deel van Turkije van het Aziatische deel scheidt. Op een live kaart is te zien hoe de opstopping van schepen eruitziet:

Vlak bij het Tarabya-hotel voer een Russisch containerschip bijna tegen de wal aan:

In Istanbul, gelegen aan de Bosporus, bleven scholen gesloten. Meer dan 1.300 strooiwagens en zevenduizend medewerkers zijn de stad in gestuurd om sneeuw te ruimen. Volgens het Turkse persbureau Dogan veranderde een van de belangrijkste autowegen in Istanbul vrijdagavond praktisch in een parkeerplaats. Toen lieten automobilisten hun wagen namelijk achter om naar huis te lopen - om zo de gladde wegen en het slechte zicht niet te hoeven trotseren.

Honderden vluchten geannuleerd

Door de ruim zeshonderd geannuleerde vluchten zijn duizenden passagiers gestrand in Turkije. Meer dan tienduizend reizigers konden Istanbul juist niet bereiken. Turkish Airlines liet weten dat slechts 292 vliegtuigen maandag zullen vertrekken van Atatürk Airport in Istanbul. Op een normale dag landen en vertrekken daar dagelijks meer dan 1.500 vluchten.

Twitter avatar bsenemcevik B. Senem Çevik #Istanbul #AtaturkAirport #Travel #Turkey #SnowStorm Haven’t seen this much snow in yrs! Back to work tomorrow❄️ https://t.co/0sBbACT4zc