In beeld

Door een metrostaking staat Londen in de rij voor de bus

De staking bij de ondergrondse in Londen leidde maandag tot enorme rijen wachtende Londenaren en andere forensen die hun werk probeerden te bereiken. Van de 270 metrostations in de Britse hoofdstad zijn er honderd gesloten. De staking duurt tot 18:00 uur maandagavond.
Het metrostation Waterloo is een van 100 gesloten stations. Andere grote stations die maandag dicht blijven zijn: Victoria, King’s Cross, en London Bridge.
Reuters / Dylan Martinez
Op een gemiddelde dag maken zo’n 4,8 miljoen mensen gebruik van de Londense metro. Dus als die metro op een gewone maandagochtend niet rijdt, dan levert dat het nodige ongemak op, zoals hier op het station Clapham Junction.
Reuters / Stefan Wermuth
Station Clapham Junction moest zelfs geëvacueerd worden omdat het aantal aanwezigen zo hoog was dat het gevaarlijk werd.
Reuters / Stefan Wermuth
Forensen wachten, netjes in de rij zoals het Britten betaamd, voor vervangend busvervoer bij Victoria Station.
AFP / Justin Tallis
Metrokaartjes zijn geldig in de bussen, maar die moeten nu duizenden mensen extra zien te vervoeren.
AFP / Justin Tallis
Een groot deel van het personeel staakt sinds zondagavond 18.00 uur gedurende 24 uur.
Reuters / Dylan Martinez
De stakingen volgen nadat onderhandelingen tussen de vakbonden en de Londonse Underground dit weekend mislukten.
AFP / Justin Tallis
Het conflict waarover onderhandeld werd, speelt al veel langer en draait om ontslagen. Vorig jaar verdwenen er volgens de vakbonden bij de metro 830 geüniformeerde medewerkers.
Reuters / Stefan Wermuth
Ook de sluiting van loketten op stations is een pijnpunt. Hierdoor komt de veiligheid van metropassagiers in het geding, aldus de vakbonden.
Reuters / Dylan Martinez
En dus ligt de metro maandagochtend vrijwel helemaal stil, en zijn de miljoenen reizigers aangewezen op de bovengrondse Overground, bussen, taxi’s, de fiets of de benenwagen.
Reuters / Dylan Martinez
Alle opties blijken weinig effectief. Bussen zitten overvol, stations stromen over, op de stoep struikel je over de lopers en taxi’s zitten vol of kosten gemiddeld vier keer zo veel als op een normale dag.
John Stillwell / PA via AP
In alle drukte nemen de mensen onverwachte routes door de stad.
AP / Matt Dunham
Spitsuur op de voetgangersbrug Millennium Bridge over de Thames.
AP / Matt Dunham
Het belangrijkste advies van de autoriteiten aan de reizigers die het centrum van de stad weten te bereiken, luidt: ga verder lopen.
AFP / Ben Stansall