De trouwe schoonzoon zonder politieke ervaring

Jared Kushner Aanstaande president Donald Trump benoemt naar verwachting zijn schoonzoon, Jared Kushner, tot ‘senior adviseur’.

Donald Trumps dochter Ivanka Trump met haar man Jared Kushner op het Tribeca filmfestival in New York, in 2012.
Donald Trumps dochter Ivanka Trump met haar man Jared Kushner op het Tribeca filmfestival in New York, in 2012. Foto Lucas Jackson / Reuters

Het is een mooi verjaardagscadeau voor een trouwe schoonzoon. Later deze week benoemt de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump naar verwachting Jared Kushner, sinds 2009 de man van zijn dochter Ivanka, tot ‘senior adviseur’, zo werd maandag bekend. Kushner wordt deze dinsdag 36 jaar. Hij ziet met de benoeming de allengs belangrijker rol die hij in Trumps campagne speelde, beloond met een toppositie in het Witte Huis. Hij zal op hetzelfde niveau opereren als Trumps strateeg Steve Bannon en zijn stafchef Reince Priebus.

Kushner heeft geen politieke ervaring. Wel ontwikkelde hij zich afgelopen jaar van vastgoedmagnaat en schoonzoon tot een van Trumps vaste steunpilaren en misschien diens vertrouwdste klankbord. Trump vaart blind op Kushner, zeggen mensen uit de entourage van de president tegen Amerikaanse media. In november zei Trump, dat Kushner, die orthodox-joods is, goed voor vrede in het Midden Oosten zou kunnen zorgen.

Hij aasde al op een positie

Kushner op zijn beurt informeerde in november al naar de ethische haken en ogen van een baan in het Witte Huis voor een familielid van de president. Inmiddels hebben zijn advocaten geconcludeerd dat de antinepotismewet die overheidsfunctionarissen verbiedt familieleden aan te stellen, voor het Witte Huis niet geldt, en adviseursfuncties voor de president, die geen goedkeuring van het Congres nodig hebben, niet omvat.

Maar zelfs tussen Trumps vele andere controversiële benoemingen lijkt die van Kushner extra ingewikkeld – behalve door de familieband ook door Kushners zakelijke belangen. Democraten in het Congres protesteerden maandag meteen.

Tot hij zich terugtrok om de campagne van zijn schoonvader te begeleiden, was Kushner de CEO van Kushner Companies, een vastgoedimperium als dat van Trump, dat weliswaar vooral in Amerikaans vastgoed investeert, maar via leningen en joint ventures gebonden is aan onder meer Chinese, Israëlische en Russische partners. Daarnaast bezit Kushner de krant The New York Observer en investeerde hij samen met zijn broer Josh in een zorgverzekeraar die profiteerde van Obama’s zorgwet, die Trump wil afschaffen.

Lees ook: Zo gaat de regering van Trump eruit zien

Volgens The New York Times is de firma van Kushner momenteel dicht bij een overeenkomst met de Chinese investeerder Wu Xiaohui over de ontwikkeling van een pand aan Fifth Avenue in New York. Dit weekend maakte Kushner wel al bekend dat hij zich terugtrekt als CEO en als uitgever.

Kushner mag dan een vergelijkbare achtergrond en carrière hebben als Trump, wat temperament betreft verschilt hij van zijn schoonvader. De rustige Kushner hield Trump tijdens de campagne en transitieperiode op koers. Kushner nam aanvankelijk alleen deel aan de campagne om zijn schoonvader bij te staan, maar ontwikkelde zich snel. Hij had de hand in de kabinetsbenoemingen die Trump deed en in topontmoetingen met buitenlandse politici van de president in spe, zoals met de Japanse premier Shinzo Abe, de Israëlische premier Netanyahu en dit weekend, de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Ook Trumps koers met betrekking tot Israël zou uit Kushners koker komen.

Kushner werd geboren in New Jersey en studeerde sociologie aan Harvard. Al toen hij voorin de twintig was, kreeg hij de leiding over de firma van zijn vader Charles, toen deze in New Jersey werd veroordeeld wegens belastingontduiking.
Kushner smaakte zoete wraak toen hij eind vorig jaar kans zag om de aanklager die zijn vader in 2005 naar de gevangenis stuurde, de latere gouverneur van New Jersey Chris Christie, uit Trumps transitieteam te werken