De Standaard stopt met column Abou Jahjah

Volgens de Belgische krant ging een tweet van de publicist over de aanslag in Jeruzalem over de grens.

De Standaard stopt na drie jaar met de column van Dyab Abou Jahjah.
De Standaard stopt na drie jaar met de column van Dyab Abou Jahjah. Foto: Roger Dohmen / Hollandse Hoogte

De Belgische krant De Standaard stopt na drie jaar met de wekelijkse column van de Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah. Dat heeft de krant maandag bekendgemaakt.

Aanleiding is een Facebook-bericht van Abou Jahjah, waarin hij de aanslag in Jeruzalem van afgelopen zondag legitimeerde, aldus De Standaard. Bij de aanslag kwamen vier militairen om.

De reactie van Abou Jahjah op de aanslag in Jeruzalem:

Twitter avatar Aboujahjah Dyab Abou Jahjah An attack on occupation SOLDIERS in occupied territory is not terrorism! It is an act of Resistance. #FreePalestine

Volgens de krant plaatst Abou Jahjah zich met de tweet “buiten de grenzen van het publieke debat dat De Standaard op haar eigen platformen wil voeren”:

“Aan het brede debat zijn grenzen, en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid. Op Facebook schreef Dyab Abou Jahjah zondag na de aanslagen dat de bevrijding van Palestina ‘by any means necessary’ moet gebeuren. Dat is een verwijzing naar Malcolm X. Vlak na een aanslag laat die zin helaas geen ruimte voor interpretatie, voorwaardelijkheid of broodnodig debat meer.”

De krant stelt dat eerdere columns van de hand van Abou Jahjah weliswaar “soms scherp op de wind voeren”, maar binnen de grenzen bleven. De tweet ging volgens De Standaard echter te ver.

Abou Jahjah: krant is bezweken onder politieke druk

In een reactie aan NRC laat Abou Jahjah zijn beweegredenen weten:

“De aanslag is niet in Israël gepleegd, maar in Jeruzalem – in door Israël bezet gebied. Het is een verzetsdaad van het volk tegen het bezettingsleger. Dat is gewettigd, ook door de Veiligheidsraad. Zoals dat ook in Nederland en België geoorloofd was in de Tweede Wereldoorlog.”

Hij is verbaasd over de beslissing van De Standaard, omdat de krant hem vlak ervoor nog om een artikel over de kwestie had gevraagd:

“Dit komt niet van de redactie, maar van de eigenaar van de krant. Die is bezweken onder politieke druk.”

De columnist en schrijver zegt dat het opzeggen van de column ook een financiële slag is:

“Ik ben een vader van twee kindjes, en dit was mijn belangrijkste bron van inkomsten.”

Lees ook: De tv-recensie van NRC over de Zomergasten-uitzending met Dyab Abou Jahjah

De Bezige Bij

Vorig jaar leidde de bekendmaking van de publicatie van een boek van Abou Jahjah bij De Bezige Bij tot ophef. Enkele schrijvers die waren aangesloten bij de uitgeverij noemden Abou Jahjahs politieke ideeën “antisemitisch” en onverenigbaar met de geschiedenis van De Bezige Bij. Onder meer Jessica Durlacher en Leon de Winter vertrokken daarom bij de uitgeverij.