De Standaard

Abou Jahjah weg als columnist om reactie op aanslag Jeruzalem

De Standaard stopt na drie jaar met de wekelijkse column van Dyab Abou Jahjah. Aanleiding is de reactie op sociale media waarin de Belgisch-Libanese publicist volgens de Belgische krant de aanslag in Jeruzalem van zondag legitimeerde. Palestina moet worden bevrijd „met elk noodzakelijk middel” („by any means necessary”), schreef Abou Jahjah. „Een aanval op SOLDATEN van de bezetter in bezet gebied is geen terrorisme. Het is een daad van verzet.”

Abou Jahjah plaatst zich zo „buiten de grenzen van het publieke debat dat De Standaard op haar eigen platformen wil voeren”, schrijft de krant. „Aan het brede debat zijn grenzen, en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid.”

Tegenover NRC licht Abou Jahjah toe: „De aanslag is niet in Israël gepleegd, maar in Jeruzalem – in door Israël bezet gebied. Het is een verzetsdaad van het volk tegen het bezettingsleger. Dat is gewettigd, ook door de Veiligheidsraad. Zoals dat ook in Nederland en België geoorloofd was in de Tweede Wereldoorlog.”

Volgens de columnist en schrijver heeft hij inmiddels al meerdere nieuwe aanbiedingen gekregen voor een column. Vorig jaar stapten enkele schrijvers op bij De Bezige Bij toen bekend werd dat Abou Jahjah een boek bij de uitgeverij zou gaan publiceren.Enkele schrijvers noemden zijn politieke ideeën “antisemitisch” en onverenigbaar met de geschiedenis van De Bezige Bij.