atletiek

Nageeye verrast met tweede plaats in halve marathon Egmond

Abdi Nageeye heeft zondag opmerkelijk sterk gelopen in de Halve van Egmond. De Nederlandse atleet van Somalische afkomst kon tot aan de finish mee met de Afrikaanse toplopers en eindigde als tweede. Hij slaagde er net niet in de Ethiopiër Dawit Wolde van de overwinning af te houden, die op de boulevard van Egmond finishte in een officieuze tijd van 1.02.40 uur. Nageeye, vorig jaar nog vierde in de openingsklassieker van 21,1 kilometer over strand en duinen, passeerde in de eindsprint zelfs de Eritrese topfavoriet Ghirmay Ghebreslassie, de regerend wereldkampioen op de marathon. Vooraf twijfelde Nageeye of hij voldoende snelheid in de benen had. De nummer elf van de olympische marathon van Rio bereidt zich voor op de marathon van Rotterdam, in april. (ANP)