Voor wat hoort wat bij Ford

Trump Trump heeft automakers aangevallen die in Mexico produceren. Ford is bereid tot verandering mits het belastingvoordeel krijgt.

Ford-werknemers in Michigan.
Ford-werknemers in Michigan. Foto Rebecca Cook/Reuters

Ford rekent erop dat de aankomende Amerikaanse president Donald Trump de belastingen hervormt, nu Ford de plannen voor een fabriek in Mexico heeft geschrapt. Dat heeft Ford-topman Mark Fields volgens Bloomberg dit weekend met zoveel woorden in Las Vegas gezegd.

„De omstandigheden om tot belastinghervorming te komen zijn het beste in vrij lange tijd”, zei Fields. „Het klimaat voor bedrijven wordt gunstiger dankzij Donald Trump.” De Ford-topman zei te verwachten dat Trump voor gunstigere belastingvoorwaarden zorgt zodat Fords investeringsbeslissingen veranderen.

Trump heeft verschillende autoproducenten met (plannen voor) fabrieken in Mexico aangevallen. Hij wil dat de productie van goederen zoals auto’s (weer) in de VS plaatsvindt.

In zijn verkiezingscampagne haalde Trump meermaals uit naar Ford. Het autobedrijf schrapte vorige week de plannen voor het bouwen van een fabriek in Mexico à 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro). In plaats daarvan beloofde Ford een bestaande fabriek in Michigan uit te breiden, wat voor 700 nieuwe banen zorgt.

Dinsdag waarschuwde Trump via Twitter autoproducent General Motors het model Chevrolet Cruze niet in Mexico, maar in de VS te maken.

Hij richt zijn pijlen niet alleen op Amerikaanse automakers. Vrijdag dreigde Trump, wederom via Twitter, Toyota vanwege plannen voor de bouw van een fabriek in het Mexicaanse Baja voor de productie van voor de VS bestemde Corolla’s. „Bouw fabriek in VS of betaal hoge importheffingen”, schreef Trump.

Ford-topman Fields zei dit weekend dat hij niet vindt dat Trump met dit soort dreigementen de auto-industrie ontwricht. Tegelijkertijd gaf hij subtiel aan dat hij verwacht belastingvoordelen terug te krijgen in ruil voor het afzien van productie in Mexico.

    • Camil Driessen