Truck rijdt in op voetgangers in Jeruzalem, zeker vier doden

Er zijn ook vijftien gewonden gevallen. Volgens premier Netanyahu is de truckchauffeur een IS-sympathisant.

Agenten houden wacht terwijl medisch personeel lichamen toedekt bij de locatie waar een truck inreed op voetgangers in Jeruzalem.
Agenten houden wacht terwijl medisch personeel lichamen toedekt bij de locatie waar een truck inreed op voetgangers in Jeruzalem. Foto Ahmad Gharabli/AFP

Een truck is ingereden op een groep soldaten op een populaire promenade in het oude deel van Jeruzalem. Volgens de politie zijn er drie vrouwelijke en één mannelijke soldaat, allen in de twintig, om het leven gekomen, schrijft Reuters. Er zouden nog eens vijftien mensen gewond zijn geraakt, van wie er twee slachtoffers in kritieke toestand verkeren.

Er zitten volgens de politie nog mensen vast onder de tot stilstand gekomen truck. De politie noemt het incident bij de Armon Hanetsiv-promenade een terroristische aanslag. De bestuurder van de vrachtwagen, een 28-jarige man uit Oost-Jeruzalem, is doodgeschoten. Hij zou uit de nabijgelegen wijk Jabel Mukaber komen, aldus onze correspondent in Israël Derk Walters:

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Aanslagpleger komt uit de nabijgelegen wijk Jamal Mukabber. Hij zou meerdere keren heen en weer hebben gereden over uitstappende soldaten.

De truck zou een Israëlisch nummerbord hebben gehad en uit de richting van Jabel Mukaber gekomen zijn. De aanval is niet opgeëist, maar een woordvoerder van Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, noemt het een “heroïsche” daad. De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat alles erop wijst dat de man een aanhanger van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is. Volgens Netanyahu is Jabel Mukaber afgesloten en zijn er acties gaande, waarop hij niet in detail in wil gaan, zo schrijft persbureau Reuters.

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu We in Jerusalem have just experienced an unprovoked terrorist attack that claimed the lives of four young Israelis and wounded others.
Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu This is part of the same pattern inspired by Islamic State, by ISIS, that we saw first in France, then in Germany and now in Jerusalem.
Lees ook het verslag van onze correspondent Derk Walters: Vier Israëlische soldaten gedood bij aanslag met truck in Jeruzalem

Volgens Walters zijn de slachtoffers soldaten die een cultureel uitje hadden op zondag. Ze zouden net uit een bus zijn gestapt op de promenade, die vlakbij een hooggelegen uitkijkpunt ligt. Nadat de truck op een groepje wachtende soldaten was ingereden, zette de chauffeur hem in de achteruitversnelling, waarschijnlijk om nog meer slachtoffers te maken. Volgens ooggetuigen tegenover Israëlische media werd de chauffeur door soldaten ter plaatste doodgeschoten.

De locatie van de aanval is een plek tussen Oost- en West-Jeruzalem en ligt vlak bij het hoofdkantoor van de VN in Israël.

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters De vier dodelijke slachtoffers zijn soldaten die op cultureel zondagsuitje waren voor terugkeer na de basis. Er lijkt geen tweede aanslag.
Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Aanslag met truck vond plaats in Armon Hanetsiv, niemandsland tussen West- en Oost-Jeruzalem. Het VN-hoofdkwartier is daar gevestigd.

Sinds het najaar van 2015 is er een serie van aanslagen geweest in Jeruzalem en de rest van Israël, met name gepleegd door Palestijnen. De laatste maanden waren echter rustig. Sinds september 2015 zijn bij gewelddadige confrontaties veertig Israëliërs en 230 Palestijnen omgekomen.