Politie gaat meegenomen resten MH17 onderzoeken

Journalist Michel Spekkers nam materiaal mee dat hij vond bij de rampplek. Er zouden mogelijk ook menselijke resten zijn gevonden.

Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ten noordwesten van Grabovo, in februari 2015.
Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ten noordwesten van Grabovo, in februari 2015. Foto: Pierre Crom / ANP

De politie gaat onderzoek doen naar het materiaal dat journalist Michel Spekkers naar eigen zeggen heeft meegenomen bij de rampplek van MH17 in Oekraïne. Dat heeft het Openbaar Ministerie zondag bekendgemaakt.

Spekkers zou naast onderdelen van het vliegtuig mogelijk ook menselijke resten hebben meegenomen. De journalist heeft het materiaal bij aankomst op Schiphol overgedragen aan de politie:

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid Er zal gedegen onderzoek plaatsvinden naar het materiaal wat @spekkers heeft meegenomen.

Spekkers was niet te spreken over de overdracht:

Twitter avatar spekkers Michel Spekkers En al mijn SD kaartjes, HD, camera’s, telefoons en laptop. Echt heel treurig dit. https://t.co/gXkdL5O39s

Twitter avatar spekkers Michel Spekkers Maar dit is een vreemde situatie. Afspraak was gemaakt voor vrijwillige overdracht. Resultaat van die deal is totale inbeslagname. Triest

Volgens het OM reisde Spekkers samen met een andere journalist. Deze persoon had een rugzak van Spekkers op zijn naam ingecheckt en was met de rugzak al op weg naar de uitgang toen hij werd staande gehouden door de marechaussee en politie. In de rugzak zaten zakjes met vermoedelijk metaaldelen en een voorwerp dat mogelijk een menselijke rest is, zo stelt het OM. De man had daarnaast opnamen gemaakt van verbalisanten die het materiaal in ontvangst namen, zo valt te lezen op de OM-website:

“De indruk is ontstaan dat mogelijk niet alle voor het onderzoek relevante voorwerpen vrijwillig zouden worden afgestaan. De bagage van beide journalisten is daarop in beslag genomen en ter plaatse bekeken. Daarbij zijn diverse zakjes met vermoedelijk metaaldelen aangetroffen, alsmede één voorwerp dat mogelijk een menselijke rest zou kunnen zijn.”

Menselijke resten

Tegenover het Algemeen Dagblad liet Spekkers weten dat hij naar Oekraïne afreisde om een documentaire te maken over het leven in conflictgebied. Bij de rampplek bleek nog veel materiaal, wellicht ook menselijke resten, niet te zijn opgeruimd, zo liet Spekkers weten:

“Experts moeten straks bepalen wat het precies is, maar ik weet natuurlijk wel hoe een bot eruit ziet. Ik vond ze op een plek waar het logischerwijs van een van de slachtoffers zou kunnen zijn.”

‘Ik doe het juist voor de nabestaanden’

Er werd met verontwaardiging gereageerd op een tweet die Spekkers de afgelopen week naar buiten bracht, waarin hij mensen vroeg naar wie hij het gevonden materiaal moest brengen:

Twitter avatar spekkers Michel Spekkers Bij wie zou ik een vuilniszak vol met MH17 spullen het best kunnen brengen?…

Het Openbaar Ministerie en nabestaanden stelden dat Spekkers het materiaal meteen had moeten overdragen aan de autoriteiten. Spekkers bood vervolgens zijn excuses aan, zo liet hij weten aan het AD:

“Ik heb vanmiddag al mijn excuses aangeboden voor die tweet, ik begrijp dat die bij sommige mensen in het verkeerde keelgat is geschoten. Het laatste wat ik wil is dat nabestaanden nog meer pijn moeten lijden, ik doe dit juist voor hen.”