Ongelijkheid bij eekhoorns

Onderzoek Mannetjes grondeekhoorns doen niets, terwijl de vrouwtjes af en aan rennen.

In de mensenwereld hoor je vrouwen weleens klagen dat zij al het werk moeten doen terwijl manlief zit te niksen op de bank. De wetenschap heeft die ongelijkheid nu in de dierenwereld echt bij zoogdieren vastgesteld. Althans bij grondeekhoorns.

Een team biologen van de Northern Arizona University onderzocht de activiteiten van de Arctische grondeekhoorn in Alaska. Een groot aantal mannetjes en vrouwtjes werd met kleine licht- en bewegingsdetectoren uitgerust. Door het haast eeuwige licht van de arctische zomer verkregen de wetenschappers zo goede aanwijzingen over hoe vaak de dieren zich bovengronds ophouden en hun activiteiten aldaar.

Wat bleek? De vrouwtjes rennen onafgebroken af en aan, vooral om na een omvangrijke worp hun ondergrondse kroost te verzorgen. Daarnaast vergaren ze bovengronds ook nog eens genoeg voedsel om brandstof op te slaan voor het komende winterseizoen.

En de mannetjes? Die verblijven vrijwel voortdurend bovengronds, maar bewegen zich nauwelijks. Ook zij eten voldoende, maar al de tijd dat de vrouwtjes aan hun takenlijst werken, doen de mannetjes verder bar weinig.

Kortom, de vrouwtjes sloven zich uit, de mannetjes rekken zich nog eens uit. Ook de dierenwereld heeft nog een lange weg te gaan.