kapotte stuw

Beperkt aantal schepen kan Maas-Waalkanaal verlaten

Binnenvaartschepen kunnen sinds zondagochtend weer mondjesmaat het Maas-Waalkanaal verlaten. Om tien uur ’s ochtends voer het eerste containerschip door sluis Weurt, vlakbij de Waal. Rijkswaterstaat bekijkt per dag hoeveel schepen kunnen worden doorgelaten, zonder te veel waterverlies. Dit betekent dat schepen die nu tussen de Oostelijke Kanaalhaven en Weurt liggen, weg kunnen en dat bedrijven weer kunnen worden bevoorraad. Sluis Heumen, vlakbij de Maas, blijft voorlopig gesloten.

Het is nog onduidelijk wie voor de schade zal opdraaien, die is ontstaan door de botsing met de stuw op 29 december. Naast de financiële tegenslagen voor transportbedrijven en bedrijven die aan het kanaal liggen, hebben ook veel woonbooteigenaren schade ondervonden. (NRC)