Beperkt aantal schepen kan Maas-Waalkanaal verlaten

Zondagochtend voer het eerste schip door sluis Weurt, vlakbij de Waal. Sluis Heumen, nabij de Maas, blijft voorlopig gesloten.

Er kan sinds zondagochtend een beperkt aantal schepen over het kanaal varen.
Er kan sinds zondagochtend een beperkt aantal schepen over het kanaal varen. Foto: Piroschka van de Wouw / ANP

Binnenvaartschepen kunnen sinds zondagochtend mondjesmaat het Maas-Waalkanaal weer verlaten. Om 10.00 uur voer het eerste containerschip door sluis Weurt, vlakbij de Waal.

Rijkswaterstaat maakte zaterdag bekend dat de stremming voor de scheepvaart op het Maas-Waalkanaal tussen Heumen en Weurt, zondagochtend zou worden opgeheven, “mits het peil op voldoende niveau is”. Dat blijkt een dag later het geval:

Bij sluis Weurt wordt per dag gekeken hoeveel schepen kunnen worden doorgelaten, zonder te veel waterverlies toe te staan. Dit betekent dat schepen die nu tussen de Oostelijke Kanaalhaven en Weurt liggen, weg kunnen en dat bedrijven weer kunnen worden bevoorraad. Sluis Heumen, vlakbij de Maas, blijft voorlopig gesloten.

Bij Sluis Weurt, vlakbij de Waal, is sinds zondag beperkt scheepsverkeer toegestaan. De tekst gaat verder na de kaart:

Lees ook: Waterpeil in Maas-Waalkanaal onnodig laag door late sluiting sluis

Botsing

Op donderdag 29 december botste een Duits binnenvaartschip op een stuw ter hoogte van het Brabantse Grave. Het waterpeil in het kanaal zakte snel en om het water weer op peil te krijgen zette Rijkswaterstaat pompen in. Met de pompen bij Heumen werd water vanuit de Maas naar het kanaal overgebracht. Dit heeft volgens Rijkswaterstaat geen invloed op het waterpeil van de Maas bij Grave, omdat er minder water uit de Maas wordt gepompt dan er vanuit de plaats Sambeek de Maas instroomt.

Het is nog onduidelijk wie voor de schade zal opdraaien die is ontstaan door de botsing met de stuw. Naast de financiële tegenslagen voor transportbedrijven en bedrijven die aan het kanaal liggen, hebben ook veel woonbooteigenaren schade ondervonden.