‘Meerderheid agenten geen vertrouwen in Van der Steur’

Volgens een peiling van EenVandaag stelt negen op de tien agenten dat Van der Steur onvoldoende doet om geweld tegen de politie te voorkomen.

Politieagenten controleren een autobestuurder.
Politieagenten controleren een autobestuurder. Foto ANP

Een ruime meerderheid van de agenten in Nederland zegt geen vertrouwen te hebben in dat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en de politiek maatregelen zullen nemen om geweld tegen de politie te voorkomen. EenVandaag meldt dat zaterdag op basis van een peiling onder 3.500 agenten, waar drie politievakbonden aan meewerkten.

Negen op de tien (92 procent) stelt dat Van der Steur nu onvoldoende doet om geweld tegen agenten te voorkomen. Daarnaast zijn ook zes op de tien agenten ontevreden over de maatregelen (of het gebrek daaraan) die de eigen korpsleiding heeft genomen ter voorkoming van dit soort geweld. Gevraagd wat Van der Steur beter zou kunnen doen, reageert een van de ondervraagden:

“Achter de politieman gaan staan die uit zijn naam het werk doet. Meer wettelijke bescherming/ onschendbaarheid als je een agent beledigt, aanraakt of bespuugt, letsel toebrengt, of bij hen een beroepsziekte veroorzaakt.”

EenVandaag hield de peiling afgelopen week. Juist deze week zwol de kritiek op Van der Steur vanuit de politie aan. “Grote waardering voor de inzet van onze hulpdiensten tijdens jaarwisseling”, twitterde de minister op 1 januari, na een onrustig verlopen Nieuwjaarsnacht. “Onacceptabel dat juist tegen hen geweld wordt gebruikt #handenaf.” Veel agenten reageerden daar verbouwereerd op. Zij vonden Van der Steurs bericht te vrijblijvend en wilden dat hij actie zou ondernemen.

Lees ook: Politie boos na oudjaarsgeweld

Actie gewenst

Dat er actie tegen politiegeweld moet worden ondernomen, is volgens een meerderheid van de door EenVandaag ondervraagde agenten hoog nodig. Zo zegt acht op de tien (83 procent) dat het verbale geweld tegen de politie toeneemt, en volgens zeven op de tien (70 procent) neemt ook het fysieke geweld toe. Meer dan de helft (54 procent) van de agenten zegt zich op straat minder veilig te voelen dan pakweg twee jaar geleden.

81 procent van de ondervraagde politiemedewerkers zegt bovendien dat ze te weinig middelen hebben om adequaat tegen geweld op te treden. Op straat hebben agenten een kleine wapenstok en pepperspray, wat volgens velen niet genoeg is. Een bodycam of taser zou oplossing kunnen bieden, zeiden meerdere agenten tegen EenVandaag.

Tuchtrecht

Opvallend aan de peiling is verder dat er veel reacties binnenkwamen van agenten die een speciaal tuchtrecht voor politiemedewerkers zouden willen zien, zegt EenVandaag. Een deelnemer tegen het tv-programma:

“Als een chirurg een fout maakt komt hij voor het medisch tucht college. De politieagent verschijnt voor de strafrechter, waarbij een zaak zich vaak jaren voortsleept. Dit zorgt er bij sommige collega’s voor dat ze ook niet optreden op straat, uit angst voor vervolging.”