President Ivoorkust bereikt overeenkomst met militairen

Ondanks het akkoord zouden soldaten in Bouake geschoten hebben en de minister van Defensie een huis in hebben gedreven.

Een delegatie van de muitende soldaten staat achter de Ivoorse minister van Defensie, Alain-Richard Donwahi (vooraan, in het midden). Kort na de overeenkomst zou de minister opgesloten zijn in het huis waarin hij zich bevond.
Een delegatie van de muitende soldaten staat achter de Ivoorse minister van Defensie, Alain-Richard Donwahi (vooraan, in het midden). Kort na de overeenkomst zou de minister opgesloten zijn in het huis waarin hij zich bevond. Foto AFP

Volgens de president van Ivoorkust Alassane Ouattara is er een overeenkomst bereikt met de muitende militairen in zijn land. Verschillende persbureaus melden dat het staatshoofd heeft toegezegd rekening te houden met de eisen van de in opstand gekomen soldaten. Zij willen een loonsverhoging en betere leef- en werkomstandigheden.

Toch meldt Reuters dat na bekendmaking van het akkoord er schoten te horen waren in Bouake, een van de grootste steden van het West-Afrikaanse land. Volgens het persbureau ging het om militairen die niet tevreden waren met de overeenkomst. Zij hadden onder anderen de Ivoriaanse minister van Defensie en de burgemeester van Bouake een huis in gedreven, waar toen ook regeringsofficials en journalisten in vast kwamen te zitten.

De soldaten in Bouake zouden niet tot volgende week willen wachten op de beloofde loonsverhoging, maar wilden deze per direct doorgevoerd zien, aldus een journalist in het bestormde huis tegen Reuters. Inmiddels zijn de mensen die in het huis zaten weer vrijgelaten.

Kritiek

Voordat de soldaten in Bouake het vuur openden, uitte de Ivoriaanse president al kritiek op de manier waarop zij de afgelopen dagen hun misnoegen kenbaar maakten. Sinds vrijdagochtend waren de ontevreden soldaten in opstand. Ze namen onder meer de stad Bouake in, waar de afgelopen twee dagen nu en dan geweerschoten te horen waren. President Ouattara, na het sluiten van de overeenkomst:

“Ik zou wel willen zeggen dat deze manier van eisen stellen niet gepast is. Het tast het imago van ons land aan, na al onze inspanningen om de economie te doen herleven.”

Stabiel land in onrustige regio

Ivoorkust, een voormalige Franse kolonie, stond lange tijd bekend om zijn politieke stabiliteit in een verder onrustige regio. Toen tijdens de presidentsverkiezingen van 2010 de zittende president Laurent Gbagbo én zijn rivaal Ouattara de zege claimden, braken er onlusten uit. Zeker drieduizend mensen kwamen daarbij om het leven.

Na een militaire interventie werd Ouattara uitgeroepen tot president en Gbagbo opgepakt en uitgeleverd aan het International Strafhof in Den Haag, waar hij terechtstaat voor voor etnische zuiveringen en haatcampagnes.