Tegen de 450 ongevallen door gladde wegen, één dode

Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan tot in de loop van zondagochtend rekening te houden met “verraderlijke gladheid”.

Foto ANP

Sneeuw en ijzel hebben vrijdagnacht en in de loop van zaterdag op verschillende wegen voor veel ongelukken gezorgd. ANP meldt dat tot zaterdagavond rond de 450 ongevallen gebeurd zijn. De gladheid heeft aan één automobilist het leven gekost, zo meldt de politie. Een man uit het Gelderse Ochten kwam zaterdagochtend vermoedelijk door de gladheid met zijn auto in een sloot bij IJzendoorn terecht. In het ziekenhuis is hij aan zijn verwondingen overleden. Hoe lang de auto in het water heeft gelegen is niet bekend.

Inmiddels geldt in de drie westelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geen waarschuwing meer, zo meldt het KNMI rond 13.30. De problemen zijn daar voorbij. In de rest van het land geldt nog wel code oranje, de op één na hoogste waarschuwing. Rijkswaterstaat raadt mensen af in die gebieden de weg op te gaan. In het hele land moet men volgens het KNMI tot zondagochtend rekening houden met gladheid.

De ergste gladheid was er zaterdagochtend in het westen van het land. Op de A4 richting Amsterdam is rond 04.00 uur zaterdagochtend een vrachtwagen geschaard tussen Nieuw-Vennep en knooppunt Burgerveen. Een personenauto raakte bij dat ongeluk betrokken en er zou sprake zijn van ernstig letsel.

Twitter avatar vid VID Het laatste half uur zijn Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant aan de beurt. Veel ongevallen met letsel: A15, A16, A27 en A59. #glad

Later breidden de problemen zich uit naar de rest van het land. Rond 06.00 uur werden ook ongelukken in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Friesland gemeld. Op de A15, de A16, de A27 en de A59 is volgens de VID sprake van ongevallen met letsel. Op de A12 Den Haag-Utrecht reed bij Nieuwerbrug een vrachtwagen de midden-vangrail in. Tussen Reeuwijk en Nieuwerbrug zijn daarom drie rijstroken afgesloten.

NRC ging zaterdag mee op pad met een strooiwagen: Het is ochtend, en hij strooit al uren zout

Treinen

Ook de treinen ondervonden hinder van het weer. Tussen Vlissingen en Roosendaal was het treinverkeer zaterdagmiddag enige tijd gestremd vanwege ijzel aan de bovenleiding. Inmiddels rijden de treinen weer.

Rijkswaterstaat laat zaterdagavond via twitter weten volop te strooien en sinds vrijdagavond al 13,5 miljoen kilo zout te hebben verspreid. Ook zet de dienst alle 546 strooiwagens in, aangevuld met speciale calamiteitenwagens die onder hoge druk een hete zoutoplossing op het wegdek spuiten.