Code oranje ook in Limburg beëindigd, maar gladheid blijft

In grote delen van het land geldt nog code geel, omdat het op lokale wegen glad kan zijn.

Auto's passen hun snelheid aan op de A27 bij Houten in verband met de gladheid. Op verschillende wegen zijn ongelukken gebeurd door gladheid, die het gevolg is van sneeuw en ijzel.
Auto's passen hun snelheid aan op de A27 bij Houten in verband met de gladheid. Op verschillende wegen zijn ongelukken gebeurd door gladheid, die het gevolg is van sneeuw en ijzel. Foto ANP/Remko de Waal

Het KNMI heeft zondagochtend ook voor Limburg code oranje beëindigd. Met uitzondering van Zuid-Holland, Noord-Holland en de Waddeneilanden geldt voor het hele land code geel, omdat lokale wegen glad kunnen zijn door ijzel en bevriezing.

De A76 bij het Limburgse Simpelveld, tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg, is nog altijd afgesloten vanwege extreme gladheid. In de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland komt lokaal dichte mist voor.

Zaterdag werd de waarschuwing in de oostelijke provincies al afgeschaald van oranje naar geel. Ondanks dat verwacht werd dat de ijzel in de loop van zaterdagnacht zou verdwijnen, waarschuwde de Verkeersinformatie Dienst (VID) voor het opvriezen van natte wegen en sneeuwresten. Vanwege het weinige verkeer kan het strooizout onvoldoende worden ingereden, aldus de VID.

Zaterdag rond de 450 ongevallen

Sneeuw en ijzel hebben vrijdagnacht en in de loop van zaterdag op verschillende wegen voor veel ongelukken gezorgd. ANP meldt dat tot zaterdagavond rond de 450 ongevallen gebeurd zijn. De gladheid heeft aan één automobilist in het Gelderse Ochten het leven gekost, nadat hij met zijn auto in de sloot terechtkwam.

In de loop zaterdag verkleurde de code die het KNMI uitgaf voor Noord- en Zuid-Holland en Zeeland al van oranje naar geel naar groen. Niet veel later werd de waarschuwing voor Friesland, Groningen, Flevoland en Utrecht ook bijgesteld van oranje naar geel. Voor het oosten en zuidoosten gold tot ongeveer 22.00 uur code oranje. Voor Limburg werd de waarschuwing zondagochtend afgeschaald.

In het hele land leidde het winterweer tot calamiteiten. De NS meldden dat verschillende treintrajecten kortstondig eruit lagen, en in Rotterdam is de Erasmusbrug van middag tot avond gesloten geweest. Dat kwam omdat grote stukken ijs van de tuien van de brug op het wegdek vielen. Om 21.30 uur zaterdagavond was de brug weer vrij toegankelijk.

NRC ging zaterdag mee op pad met een strooiwagen: Het is ochtend, en hij strooit al uren zout