Weekendtips: Poesía sin fin, Potters Beesten en Paradise Beyond

Wat te doen dit weekend? Als voorspel op vele exposities dit jaar heeft het Stedelijk Museum een kleine maar fijne De Stijl tentoonstelling ingericht, inclusief diagonaal themazaaltje.

Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld, ontworpen in 1919 naast Elsworth Kelly’s Blauw-rode schommelstoel (1963).
Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld, ontworpen in 1919 naast Elsworth Kelly’s Blauw-rode schommelstoel (1963). Collectie Stedelijk Museum

Voorstelling: Paradise Beyond

De Nigeriaans-Britse kunstenaar Yinka Shonibare gebruikt Vlisco-stoffen in zijn verkenningen van identiteit en koloniale geschiedenis. Hij exposeert ze als schilderijen, als sculpturen, op muren, als kanonskogels, als boekomslagen, als de zeilen van een Engels oorlogsschip, als de stof voor kostuums uit de Victoriaanse tijd in Engeland.

Yinka Shonibare: Paradise Beyond.
T/m 12/02/2017.
Vlisco 1:1.
T/m 11/03/2017.
Museum Helmond.
Inl.: gemeentemuseumhelmond.nl

●●●●●

Lees ook: Ironische Afrikaanse kunst terug naar de ‘bron’ in Helmond

Beeldende kunst: Rembrandts eerste schilderijen


In het Rembrandthuis zijn voor het eerst de werken over de vijf zintuigen verenigd die Rembrandt schilderde toen hij zo’n achttien jaar oud was. Vaak worden de zintuigen weergegeven door middel van attributen als muziekinstrumenten, spiegels en bloemen. Rembrandt heeft gekozen voor allegorische uitbeeldingen in de vorm van satirische scènes met telkens drie, in heldere kleuren geschilderde halffiguren die het grootste deel van de compositie innemen.

Rembrandts eerste schilderijen
T/m 12/2 in Rembrandthuis Amsterdam.
Inl: rembrandthuis.nl

●●●●●

Lees ook: Zintuigen van Rembrandt opnieuw samen

Theater: Potters Beesten

Muizen met een jurk of vest aan, moedereend Jemina Puddle Duck die gaat inwonen bij een vos om haar eiren uit te broeden en kat Simpkin die een muizenval zet: zij bevolken de verrukkelijke dierenwereld van de Britse schrijfster Beatrix Potter. Dat die wereld niet altijd even lieftallig is, laat regisseur Rieks Swarte met Potters Beesten zien.

Potters Beesten van Rieks Swarte door Swarte Kunst.
Tournee t/m 19/2
Inl: viarudolphi.nl

●●●●

De trailer van ‘Potters Beesten’

Lees ook: Beatrix Potters beesten komen tot leven bij Rieks Swarte

Beeldende kunst: De Stijl in het Stedelijk

Links: Bart van der Leck: Compositie (1918). Rechts: Roy Lichtenstein: As I Opened Fire (1964). Collectie Stedelijk Museum

Als voorspel op vele exposities dit jaar vergelijkt het Stedelijk Museum in Amsterdam Mondriaan en zijn vrienden van De Stijl met latere kunstenaars. Tussen de sprongen voorwaarts verhaalt de tentoonstelling ook over de oorspronkelijke ideeën van De Stijl. Over een groot streven naar een vergeestelijkte en universele schoonheid, waarvoor kunstenaars moesten worden verlost van eerzuchtig individualisme.

De Stijl in het Stedelijk
T/m 21/5 in Stedelijk Museum, Amsterdam.
Inl: stedelijk.nl

●●●●●

Lees ook: Diagonalen zijn oké, maar groen is verboden

Film: Poesía sin fin


Na zijn première op het Filmfestival Cannes in mei vorig jaar werd Jodorowsky al met Fellini vergeleken. Dat is geen woord te veel gezegd. Maar dan wel de Fellini die filmconventies aan zijn laars lapte, de vierde wand doorbrak, heden en verleden als decorstukken in een opzettheater van plaats kon laten verwisselen, en de rol van de kunstenaar op zoek naar de betekenis van zijn leven thematiseerde.

Poesía sin fin: Autobiografie
Regie: Alejandro Jodorowsky.
Met: Adan Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, Leandro Taub.
In: 18 bioscopen.

●●●●●

De trailer van ‘Poesía sin fin’

Lees de recensie: Jodorowsky, gekker dan ooit