VS: ophef over zwarten die blanke man mishandelen

Vier jongeren die tijdens een live-uitzending op Facebook in Chicago een hulpbehoevende jongen zouden hebben mishandeld, worden vervolgd voor hate crime, een misdrijf gepleegd vanuit een vooroordeel. Daarnaast verdenkt de openbaar aanklager hen van mishandeling en kidnapping.

In de video, die live werd gestreamd op Facebook, mishandelen twee jongens het vastgebonden 18-jarige slachtoffer, onder andere door hem te schoppen en te slaan. Ook bedreigen zij hem met een mes. Ondertussen schelden de zwarte jongeren luidruchtig op Donald Trump en „blanken” en maken zij grappen terwijl een vrouw alles filmt. De uitzending duurde in totaal 28 minuten.

President Obama reageerde donderdag op de video en noemde het voorval „afschuwelijk”. Hij zei dat het niet betekent dat de relaties tussen verschillende etnische groepen verslechteren. „We zien die spanningen nu door smartphones en sociale media. Maar de problemen bestaan al heel lang.” (AP)