Profiel

‘Veel minder intimiderend dan een hele cameraploeg’

Geertje Algera (41) is filmmaker en geeft trainingen. Ze heeft een iPhone 6.

‘De iPhone heeft mijn leven veranderd, dat kan ik zonder overdrijven zeggen. Ik was jaren verslaggever bij de publieke omroep en deed onder andere werk als camjo, dan ben je cameravrouw en journalist tegelijk. Tot ik in 2014 een artikel las over hoe je ook met je iPhone goede kwaliteit video’s kan maken. Kort daarop zat ik in het vliegtuig naar Genève waar ik een cursus kreeg van een BBC-journalist. Voor ik het wist was ik de eerste iPhonejournalist van Hilversum. Collega’s bij de KRO-NCRV waren erg verbaasd over wat allemaal mogelijk is met het toestel. Inmiddels heb ik mijn baan opgezegd en geef ik zelf trainingen, naast mijn freelance camerawerk.

„Ik film gewoon door mijn iPhonecamera, niet via een speciale app. In mijn tas zit nu alleen een klein statief en een geluidszendertje – dat past in een etui – en geen zware en technisch ingewikkelde spullen meer. Een iPhone is veel minder intimiderend dan een hele cameraploeg, dat werkt in mijn voordeel als journalist en filmmaker.

„Natuurlijk zijn er ook nadelen, zo klaagt mijn echtgenoot wel eens dat mijn handen vergroeid zijn met het toestel. Het is tot op zekere hoogte ook een verslaving, je kunt zóveel met het apparaat. Het beleid is dat de smartphone niet meegaat in de slaapkamer en ook niet tijdens het eten op schoot rust. Ook als we samen uit eten gaan, laat ik m’n smartphone thuis.

„De iPhone 7plus heb ik vast besteld. Ik zie uit naar de dubbele lens, waarmee ik beter scherptediepte kan vastleggen. Iedere iPhone zet toch weer een grote stap vooruit.”