Syrië

Rusland begin met terugtrekken troepen

Rusland is begonnen met de terugtrekking van een deel van zijn materieel en manschappen uit Syrië, zoals president Poetin al eind december had beloofd. Dit maakte het hoofd van de Russische generale staf, generaal Valeri Gerasimov, vrijdag in Moskou bekend.

Het gaat onder meer om de terugtrekking van het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov uit het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

Vanaf de Koeznetsov voerden Russische vliegtuigen eind vorig jaar zware bombardementen uit op het door de rebellen beheerste oosten van Aleppo. Inmiddels heeft het regime van de Syrische president Assad, met steun van zowel Rusland als Iran, de stad weer geheel in handen.

Rusland heeft overigens al eerder plechtig verklaard dat het zich uit Syrië zou terugtrekken zonder dat er daarna in de praktijk veel veranderde.

Het bestand in Syrië tussen Assads troepen en uiteenlopende rebellengroepen, waarvoor Rusland en Turkije zich garant hebben gesteld, blijft intussen zeer wankel. In het dal van het riviertje de Barada in de buurt van Damascus woeden al enkele dagen gevechten.

Gevechtsvliegtuigen voerden vrijdag opnieuw bombardementen uit op de rebellen, die de streek in handen hebben. Een legitiem doelwit, stelt de regering, omdat het volgens haar om ‘terroristen’ van Fatah al-Sham gaat, die zouden zijn gelieerd aan het terreurnetwerk Al-Qaeda. De bestrijding van Fatah al-Sham valt niet onder het staakt-het-vuren.