Spionagechef VS: Russen achter hacks

Inlichtingendiensten De Amerikaanse inlichtingendiensten weerspreken de scepsis die Trump uitte over Ruslands rol.

Rusland was zonder twijfel verantwoordelijk voor de hacks van de Democraten tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne. De hoogste baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, verwierp donderdag, in een hoorzitting van de Strijdkrachtencommissie van de Senaat, de scepsis van aankomend president Donald Trump over betrokkenheid van Moskou bij de cyberaanvallen.

De directeur van de Nationale Inlichtingen zei „nog zekerder” van zijn zaak te zijn dan in oktober. Toen beschuldigde de Amerikaanse overheid Rusland voor het eerst van betrokkenheid bij de hacks van e-mails van de Democraten, die tijdens de verkiezingscampagne werden gelekt.

De inlichtingendienst CIA stelt dat Rusland betrokken was. President Barack Obama heeft eind december sancties tegen Rusland afgekondigd ter vergelding. Tijdens de hoorzitting zei Clapper dat de hacks deel uitmaakten van een georkestreerde campagne, waarbij ook gebruik is gemaakt van „klassieke propaganda, desinformatie en nepnieuws”. Op een vraag van de Democratische senator Jack Reed of de campagne nog steeds doorgaat, antwoordde Clapper bevestigend.

Clapper reageerde terughoudend toen senator John McCain, voorzitter van de commissie, vroeg of de hacks „een oorlogsdaad” vormden. „Dat is een zwaar politiek oordeel.”

Vorige week zei Trump via Twitter dat het onmogelijk is de Russische verantwoordelijkheid vast te stellen. In een interview noemde vice-president Joe Biden donderdag Trumps gebrek aan vertrouwen in de veiligheidsdiensten „volkomen dwaas”. Over Trumps gewoonte om zich via Twitter uit te spreken zei Biden: „Wordt volwassen, Donald.”

Ook een deel van de Republikeinen is ongelukkig met de relativerende opmerkingen van Trump. Senator Lindsey Graham noemde de vergelding door Obama nog veel te zwak. Obama gooide met steentjes, zei Graham. „Maar als het over bemoeienis met onze verkiezingen gaat, moeten we bereid zijn met een kei te gooien.”

Donderdag krabbelde Trump een beetje terug. Opnieuw via Twitter, legde hij uit dat „de oneerlijke media” de indruk wekken dat hij tegen inlichtingendiensten zou zijn, terwijl hij juist „een groot fan” is.

Deze vrijdag zullen Clapper en de de hoogste bazen van de CIA en de federale politie FBI, Trump volledig bijpraten over hun bevindingen. Donderdag brachten ze president Obama al op de hoogte. Een deel van die informatie wordt volgende week gepubliceerd. Clapper zei in het rapport zoveel mogelijk details te zullen geven, inclusief een verklaring voor het motief van de hackers.

Trump droeg donderdag Clappers opvolger voor: Dan Coats, oud-senator en oud-ambassadeur in Duitsland. Hij geldt als een gematigde Republikein, bereid om samen te werken met de Democraten. Coats was als senator lid van de inlichtingencommissie.