Schaatsen

Halverwege leidt Wüst EK allround, Verbij EK sprint

Ireen Wüst gaat halverwege het EK allround aan de leiding.
Ireen Wüst gaat halverwege het EK allround aan de leiding. Foto Jerry Lampen/ANP

Schaatster Ireen Wüst is het EK allround sterk begonnen. Ze won vrijdag de 500 meter. Antoinette de Jong eindigde als tweede. Vijfvoudig kampioen en titelverdedigster Martina Sáblíková werd vijfde. Later op vrijdagavond won Wüst in een duel met Sáblíková ook de 3.000 meter (4.03,93). Ze ging als een raket van start. De Tsjechische (4.04,73) kwam nog terug, maar Wüst behield haar voorsprong. Na twee afstanden staan Wüst en De Jong één en twee, gevolgd door Sáblíková. Tegelijkertijd met het EK allround werd in Heerenveen het eerste EK sprint afgewerkt. Daarin begon Ronald Mulder goed, met winst op de 500 meter, maar op de aansluitende 1.000 meer werd hij achtste. Kai Verbij, vierde op de 500 en tweede op de 1.000, gaat na dag één aan de leiding. Kjeld Nuis maakte op de 500 meter een misser maar won de 1.000 meter en staat na de eerste dag vierde. (NRC)