Recordaantal migranten stierf onderweg in 2016

Bijna 7500 migranten zijn in 2016 om het leven gekomen tijdens hun reis. Het overgrote deel stierf tijdens de overtocht van de Middellandse Zee.

Foto Taha Jawashi/AFP

In 2016 zijn wereldwijd naar schatting 7.495 migranten omgekomen tijdens hun reis. Het overgrote deel, zo’n 5.000 migranten, stierf tijdens de overtocht van de Middellandse Zee. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag.

Het aantal doden ligt fors hoger dan in 2014 en 2015. In die jaren kwamen er zo’n 6.000 migranten om het leven. Volgens de IOM is de stijging vooral terug te voeren op betere informatie over sterfgevallen. De organisatie stelde vrijdag dat deze cijfers vermoedelijk nog het “topje van de ijsberg” vormen. Zo’n 18.500 doden in drie jaar is zonder meer schokkend, zegt de IOM.

In november werden onder regie van de Italiaanse kustwacht ruim 2.700 migranten opgepikt voor de kust van Libië. Ondanks het verslechterde weer zijn er geen aanwijzingen dat het aantal mensen dat de Middellandse Zee opgaat, daalt.

Mediterranean Update 170106 02 by NRC on Scribd

Turkije-deal

Een andere belangrijke migratieroute, via Griekenland, is een stuk rustiger geworden sinds de Turkije-deal. Het aantal migranten dat via Italië Europa bereikt is echter nog niet teruggedrongen.

Halverwege 2016 zijn er volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 56.328 bootvluchtelingen het land binnengekomen. Een daling van 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meeste bootvluchtelingen die Italië bereiken hebben de Nigeriaanse, Eritrese of Gambiaanse nationaliteit.