Poetin gaf opdracht Trump te helpen

Rapport Inlichtingendiensten Amerikaanse diensten wijzen de Russische president aan als het brein achter de campagne om de VS te destabiliseren.

De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven tot een desinformatiecampagne gericht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Poetin en de Russische overheid hadden een grote voorkeur voor Donald Trump. Ze probeerden zijn kansen te vergroten door Hillary Clinton in diskrediet te brengen en haar in een minder gunstig daglicht te stellen.

Dat stellen Amerikaanse inlichtingendiensten in een rapport dat vrijdagavond openbaar werd gemaakt. Het openbare rapport is een gekuiste versie van een geheime rapportage die inlichtingendiensten maakten in opdracht van president Barack Obama.

De strategie van Moskou veranderde naarmate de verkiezingsrace zich ontwikkelde. „Toen Moskou het idee kreeg dat Clinton de verkiezingen ging winnen, richtte de Russische beïnvloedingscampagne zich meer op het ondermijnen van haar toekomstige presidentschap.” De Russen probeerden zowel in Republikeinse als Democratische computers in te breken, evenals in systemen van Amerikaanse kiesraden. De Russen zouden geen toegang hebben gehad tot systemen die worden gebruikt voor het tellen van stemmen.

De Amerikanen waarschuwen ook voor Russische inmenging in verkiezingscampagnes in andere landen. „We verwachten dat Moskou de lessen van de campagne […] wereldwijd zal toepassen, ook tegen Amerikaanse bondgenoten en hun verkiezingen.”

Volgens het rapport, getiteld Assessing Russian Activities and Intentions in Recent US Elections, maakt de poging tot inmenging in de verkiezingen deel uit van een langdurige Russische strategie om de westerse liberale orde in diskrediet te brengen. De omvang van de operatie vorige jaar was beduidend groter dan eerdere operaties.

Aankomend president Trump erkende vrijdag voor het eerst dat het mogelijk is dat Russische hackers hebben gepoogd in te breken in computers van de Democratenische Partij.

De computerinbraken hadden echter „absoluut geen effect” op het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat verklaarde de aankomende president na een bijeenkomst met de top van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Vrij snel na het twee uur durende onderhoud liet Trump een verklaring verspreiden. „Terwijl Rusland, China, andere landen, groeperingen van buiten en mensen voortdurend proberen in te breken in cyberinfrastructuur van onze overheidsinstellingen, bedrijven en organisaties, inclusief de Democratic National Committee [het bestuur van de Democratische Partij, red.], was er absoluut geen effect op de uitkomst van de verkiezingen.”

De bijeenkomst van Trump met James Clapper, de hoogste baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, en de directeuren van de FBI en de CIA vond plaats aan het einde van een week die werd gedomineerd door een steeds hoger oplopende openbare ruzie tussen Trump en de geheime diensten.

De diensten hebben herhaaldelijk verklaard dat Rusland zonder twijfel verantwoordelijk was voor inbraken in de computers van de Democraten afgelopen zomer. De buitgemaakte informatie kwam vervolgens via WikiLeaks aan het licht en was schadelijk voor presidentskandidaat Clinton. Trump heeft de bevindingen van de diensten altijd in twijfel getrokken.

Vlak voor de bijeenkomst had Trump nog tegen The New York Times gezegd dat de verhalen over Russische inmenging niets anders waren dan een „heksenjacht” van zijn politieke tegenstanders.

Rusland herschept de feiten pagina 10-11