Ook Trump schaart Russen nu onder de mogelijke inbrekers

Verkiezingshacks

Aanstaand president Trump sprak vrijdag met de geheime diensten. Russische hacks bij de Democraten? Wellicht, maar „absoluut zonder effect”.

Donald Trump erkende vrijdag voor het eerst dat het mogelijk is dat Russiche hackers geprobeerd hebben in te breken in computers van de Democratische Partij.

De computerinbraken hadden echter „absoluut geen effect” op het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat verklaarde de aankomende president na een bijeenkomst met de top van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Vrij snel na het twee uur durende onderhoud liet Trump een verklaring verspreiden. Daarin verklaart hij: „Terwijl Rusland, China, andere landen, groeperingen van buiten en mensen voortdurend proberen in te breken in cyberinfrastructuur van onze overheidsinstellingen, bedrijven en organisaties, inclusief de Democratic National Committee [het bestuur van de Democratische partij, red.], was er absoluut geen effect op de uitkomst van de verkiezingen.”

De bijeenkomst van Trump met James Clapper, de hoogste baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, en de directeuren van de FBI en de CIA vond plaats na een week die werd gedomineerd door een steeds hoger oplopende openbare ruzie tussen Trump en de geheime diensten.

De diensten hebben herhaaldelijk verklaard dat Rusland zonder twijfel verantwoordelijk was voor inbraken in de computers van de Democraten afgelopen zomer. De buitgemaakte informatie kwam vervolgens via WikiLeaks aan het licht en was schadelijk voor presidentskandidaat Hillary Clinton. Trump heeft de bevindingen van de diensten altijd in twijfel getrokken.

Vlak voor de bijeenkomst had Trump tegen The New York Times gezegd dat de verhalen over Russische inmenging niets anders waren dan een „heksenjacht” van zijn politieke tegenstanders die hun verlies niet wilden accepteren. In het telefonische interview met de krant hekelde hij herhaaldelijk de grote aandacht voor Rusland in dit verband.

„China heeft vrij recent 20 miljoen namen van ambtenaren gehackt”, verklaarde Trump, in een verwijzing naar computerinbraken in 2014 en 2015. „Waarom heeft niemand het ooit daarover?”

Trump wees er ook op dat er succesvolle computerinbraken hebben plaatsgevonden in het Witte Huis en het Congres. „We lijken wel de hackinghoofdstad van de wereld”, aldus Trump. Hij zei zich te verheugen op de ontmoeting met Clapper, die hem een mooie brief had gestuurd om hem succes te wensen. Maar hij wees er ook op dat de diensten in het verleden veel fouten gemaakt hebben, zoals in de aanloop naar de aanvallen op het World Trade Center op 11 september 2001.

James Clapper verklaarde eerder in de Senaat dat de opmerkingen van Trump over de bevindingen van de inlichtingendiensten „minachtend” waren en slecht voor het moreel van de medewerkers. Vicepresident Joe Biden noemde Trumps gebrek aan vertrouwen in de diensten „volkomen dwaas”.

President Barack Obama kondigde vorige maand sancties tegen Rusland aan als straf voor de poging de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Hij zette 35 Russische diplomaten met de Russische nationaliteit het land uit op beschuldiging van spionage.

Rusland herschept feiten pagina 6-7
    • Michel Kerres