Nieuwe EK-opzet knelt: vier afstanden in twintig uur

EK schaatsen Ireen Wüst slaat na twee afstanden een groot gat met Martiná Sáblíková. Hun rivaliteit boeit, maar de nieuwe EK-opzet knelt.

Ireen Wüst vrijdagavond tijdens haar afsluitende 3.000 meter, die ze won. Na dag één gaat ze ruim aan kop.
Ireen Wüst vrijdagavond tijdens haar afsluitende 3.000 meter, die ze won. Na dag één gaat ze ruim aan kop. Foto Jerry Lampen/ANP

Vlak voor de eretribune van het vernieuwde Thialf draaide Martiná Sáblíková plotseling om, reed toe op Ireen Wüst. Toen volgde een high-five vol respect. Kampioenen onder elkaar, na een enerverend duel op de drie kilometer. Vijf seconden lag Wüst voor, en nog kwam Sáblíková bijna terug. Maar niet helemaal. Wüst won in 4.03,93 om 4.04,73, nadat ze eerder al veruit de snelste was op de 500 meter. Op weg naar haar vijfde Europese titel?

In de aanloop naar het eerste gecombineerde EK allround en sprint klaagde Wüst (30) over de opzet van het vrouwentoernooi bij de allroundsters. Na de eerste twee afstanden van vrijdagavond moeten de vrouwen zaterdagochtend om elf uur aan de start staan voor een 1.500 meter en vijf kilometer. Vooraf becijferde Wüst dat ze na de loodzware drie kilometer („ik denk dat ik wel wat kapotter ben gegaan dan Sáblíková”) niet voor enen ’s nachts zou kunnen slapen. „Uitfietsen, naar de masseur en dan een slaappil erin”, sprak de schaatsster van Justlease.nl na de eerste avond monter. En dan? „Een dijk van een 1.500 rijden en zo het laatste tikkie uitdelen.”

Binnen twintig uur moeten de vrouwen dit EK hun vier afstanden voltooien, bepaalde de internationale schaatsunie ISU. Terwijl het vrouwentoernooi de laatste jaren spannender is dan het EK bij de mannen, al acht jaar gedomineerd door Sven Kramer. De rivaliteit tussen Wüst en Sáblíková boeit al vanaf 2007, met een huilende Wüst in de armen van haar broer in de bossen rond Collalbo. Had die dekselse Sáblíková de topfavoriete toch nog verrast op het EK van 2007. De Tsjechische bleek geen eendagsvlieg. Vijf Europese titels verzamelde ze de jaren erna, eentje meer dan Wüst. Tot nu toe dan.