Mexico

Vier doden bij plunderingen en protest tegen hogere benzineprijs

Bij protesten en plunderingen naar aanleiding van een plotse, forse verhoging van de brandstofprijzen zijn in Mexico donderdag vier doden gevallen. Voor de vijfde dag op rij was het op veel plekken in het land onrustig. Vrachtwagenchauffeurs blokkeerden wegen en burgers gingen de straat op om te demonstreren. Na plunderingen en geweld zijn zeker 700 mensen gearresteerd. Eind december maakte de regering van president Enrique Peña Nieto bekend dat de prijzen van benzine en diesel begin 2017 met respectievelijk 20 en 15 procent zouden stijgen. De import van brandstof is duurder als gevolg van de zwakke Mexicaanse peso. Die is een vrije val beland sinds de verkiezing van Trump in de VS. Beleggers verwachten dat de nieuwe Amerikaanse president een beleid zal voeren dat schadelijk is voor Mexico. (AP)